| 2021. június. 8. | 1 perc olvasás

A tavasz végi időjárás megnehezítette a méhek dolgát

A késő tavaszi fagyok jelentősen megnehezítették a méhek dolgát idén. Az akác virágzásánál akár egy hónapos csúszás is tapasztalható. A méhészek szerint Sopronban és környékén a gesztenye-, és a hársméz megmentheti a szezont.

Az április első hetében tapasztalt éjszakai fagyok tönkretették a megpattant akácvirágok egy részét, a nagyon enyhe tél miatt pedig a rügyek is hamarabb kipattantak. A május szintén hűvös volt, így egy hónapos csúszás következett be a virágzást illetően. Az akácméz az immunrendszerre és a gyomorra is pozitív hatással van - tudtuk meg Bolla Bence méhésztől. 

Reménykedésre adhat okot a szakember szerint a hárs- és a gesztenyeméz. A Fáberrét környéke továbbra is egyik kedvenc helyszíne a méheknek. Magyarországon továbbra is a legkedveltebb az akácméz. A kedvezőtlen tavasz ellenére a szakember szerint az akácot tekintve közepes szezonra lehet számítani, akár 13-15 kiló mézre kaptáronként. Aki azonban ínyenc ízekre vágyik, annak az erdei mézre, vagy éppen a gesztenyemézre eshet a választása.

Címkék: Méh méz

Legnépszerűbb cikkek