A tea jótékony hatásai

Egyre népszerűbb a teafogyasztás Magyarországon. A tél beköszöntével kiemelten fontos, hogy felkészítsük szervezetünket a téli időszakra. A tea számos jótékony hatása közé tartozik, hogy védi az immunrendszert, és fokozza a koncentrációs képességet. A zöld tea rendkívül népszerű a lakosság körében, hiszen javítja az anyagcserét, valamint a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is segít.

A tea készítése és fogyasztása már több ezer évre nyúlik vissza. Érdemes odafigyelni az eszközök megfelelő használatára és az elkészítési szabályok betartására, hogy teljes egészében élvezhessük a jótékony hatásait. A teákat érdemes száraz, hűvös, lehetőleg napfénytől védett helyen tárolni, ugyanis ezek a hatások módosíthatják az ízüket.    
- Az a legjobb, ha porcelánbögrében készítjük a teát. Amire oda kell figyelni, hogy miben áztatjuk. A fémszűrőket nem annyira preferálom, jobban szeretem, ha természetes anyagból készül. Sok esetben egyáltalán nem fontos, hogy szűrőt használjunk, szabadon áztatva is lehet nagyon finom főzeteket készíteni. Ami fontos, hogy olyan eszközt használjunk a tea készítéséhez, amit le tudunk fedni, ezáltal az illóanyagok bent maradjanak a főzetben – emelte ki Kásléder Emese, a Kásléder Teaház tulajdonosa. 

A készítéshez célszerű ásvány- vagy forrásvizet használni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a csapvizet legalább 2 percig hagyjuk magában forrni, hogy tisztább legyen. Fontos, hogy a teákat forralás után a megfelelő hőmérsékletre hűtsük vissza, hiszen az áztatási idő fajtánként változhat. A különböző fajták számtalan jótékony hatással rendelkeznek. 
- Manapság a gyógyteák olyan pontos, és hasznos összetevőket tartalmaznak, amik célirányosan tudják a különböző területeket támogatni, de fogyaszthatunk gyömbérrel, fahéjjal ízesített teákat. Karácsony időszakában mindenképpen a melengető ízek kerülnek előtérbe, például a narancs, szegfűszeg, kardamom – mondta el teaház tulajdonosa.

 

A teák a magas antioxidáns tartalmúk miatt rendkívűl egészségesek. A fehér tea fogyókúrázóknak kifejezetten javasolt, ugyanis csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, koffeintartalma pedig segít a zsírégetésben. A tapasztalatok szerint a vendégek ízesítés nélkül fogyasztják a jótékony italt. 

Legnépszerűbb cikkek