| 2023. február. 5. | 3 perc olvasás

A téli túrázás szabályai

Amint arról a hírekből értesültünk, egy középkorú nő túrázás közben súlyos sérüléseket szenvedett a Mátrában, amikor az erdő sáros talaján megcsúszva a lábát törte. A sérültet egy speciális mentőegység találta meg. Hogy ilyen és hasonló esetek a jövőben ne történhessenek, be kell tartanunk néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt, amennyiben téli túrázást tervezünk.

Miben más a téli erdő?

Mielőtt ezekre a bizonyos szabályokra rátérnénk, fontos, hogy beszéljünk az első, és talán legfontosabb dologról: arról, hogy mi fogadja a túrázót a téli terepen? A fakitermelés a vegetációmentes időszakban, azaz ősz végétől tél végéig folyik az erdőterületeken. E munkálati területek állandóan változó helyéről, valamint a kitermelések pontos idejéről – közjóléti szolgáltatás keretében –  térképes információkkal szolgálunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon. A kitermelést végző nehézmunkagépek, traktorok és terepjárók kifejezetten sárossá, ingoványossá, rendkívül nehezen járhatóvá teszik a talajt ezekben a csapadékban bővelkedő napokban. A turistaútvonalak ilyenkor éppúgy érintetté válnak, mint az erdők egyéb területei.

Aki ilyenkor látogat ki természetjárás céljából területeinkre, az készüljön fel arra, hogy ott nem az április végétől október végéig tapasztalható optimális állapotok fogadják. Ez a folyamat minden évben így zajlik, viszont a munka befejező része kivétel nélkül mindig a mindenre kiterjedő, alapos és szakszerű tereprekonstrukció, aminek során – a fakitermelés végeztével – szakembereink a lehető leggyorsabban állítják vissza eredeti állapotára a turistaútvonalakat. Aki tehát az optimálistól nagyban eltérő, ideiglenesen megváltozott terepkörülmények dacára is erdei kirándulást tervez, annak számolnia kell a fentiekkel.   

Felkészülés

A túrázás első és legfontosabb lépése az alapos felkészülés, amelynek során mind ruházatunkra, mind felszerelésünk összeállítására különös gondot fordítunk. Ruházat esetén ügyeljünk arra, hogy a réteges aláöltözet fölé hőtartó anyagú felsőruházatot vegyünk, melynek színe élénken elüt az erdő színeitől. A lábbeli fokozottan vízálló, bélelt legyen. Ezzel pedig le is írtuk a téli vadászöltözék fő jellemzőit. Tehát aki ilyen időben erdőt akar járni, jól teszi, ha a profikat követve a vadászoknak, erdészeknek készített ruházatot választja.

A felszerelés legyen könnyű és praktikus. Első és legfontosabb egy GPS-navigációval felszerelt okostelefon, teljesen feltöltött állapotban. Jó, ha viszünk magunkkal egy szintén feltöltött powerbankot, azaz külső töltőt is. Zseblámpára is szükségünk lehet, hiszen bár a mobillal is világíthatnánk, ez a funkció nagyon gyorsan lemeríti a készüléket. Az éles, becsukható bicska is elengedhetetlen kellék, akárcsak a megfelelő mennyiségű élelem és ivóvíz. Mindig legyen nálunk továbbá gyufa és tűzköves öngyújtó. Utóbbi szikrája segítségével akár lemerülés után is gyújthatunk tüzet száraz avarcsomón, vagy vékonyra tépkedett faháncson. (Figyelem! Erdőn-mezőn csak az arra kijelölt helyeken szabad tüzet gyújtani, és csakis olyankor, amikor nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom! Kivételt képez ez alól, ha bajba kerülve saját testi épségünk megóvásának érdekében tesszük.)

Tervezés

A felkészülés után még mindig nem a túra jön, hanem annak alapos megtervezése, hiszen amilyen vadregényes és izgalmas a véletlenszerű bolyongás, olyannyira veszélyes is. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy könnyen fakitermelési vagy vadászati területre tévedhetünk. Túrázóink figyelmébe ajánljuk az Ipoly Erdő Zrt. Facebook-oldalát, amelyen napi rendszerességgel közöljük a kiírt fakitermelési munkálatok és vadászatok pontos helyét és idejét, valamint azt, hogy e tevékenységek miatt mely turistaútvonalak kerülnek ideiglenes lezárásra. Az e területekre tévedt kirándulókat láthatósági mellényes munkatársaink kalauzolják el biztonságos helyre.

Miután a helyszínt kiválasztottuk, feltétlenül avassuk be egy otthon maradó családtagunkat vagy ismerősünket arról, hogy pontosan hová megyünk, s a kirándulás körülbelül meddig fog tartani. Így rajtunk kívül az otthoni közegben is lesz olyan, aki tudni fogja, merre járunk. Ugyanilyen fontos, hogy ne egyedül induljunk a túrára!

Túrázás

Amennyiben a fenti instrukciókat betartottuk, már csak néhány szabályt kell betartanunk. Ilyen például a napkelte és napnyugta idejének pontos ismerete a túranapon. A téli erdőben rövid túrák megtétele javasolt, semmi esetre sem tanácsos sötétedés után az erdőben maradni. Ennek számos oka van, például az éjszakai vadmozgás, vagy hogy a rengeteg csapadék miatt amúgy is csúszós és omlásveszélyes területeket sötétben nem látjuk eléggé. Terepen máskülönben is fokozott óvatossággal, nem kapkodva, minden lépést jól megfontolva kell haladnunk, a meredek részeken semmiképp sem egymásba kapaszkodva!

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy az éjszakák még ebben a kifejezetten enyhe időben is elég hidegek ahhoz, hogy az emberi test ruházattól függetlenül hőt veszítsen. A hővesztés pedig dezorientációval, azaz tájékozódási nehézséggel párosul. Így a legjobb, ha a napkelte utáni órától maximum a napnyugta előtti óráig tervezzük az erdőjárást.

Amennyiben mégis eltévedünk, vagy bármiféle baj ér minket, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot! Fontos tudnivaló, hogy a filmekből ismert 911-es segélyhívó szám is használható hazánkban, mivel azonnal átirányításra kerül a 112-es számra.

Borítókép: illusztráció, SopronMedia archív

 

Legnépszerűbb cikkek