| 2023. március. 17. | 2 perc olvasás

A természetes takarmányozás az egészséges élelmiszer alapja

Tudtad, hogy egy világon egyedülálló magyar fejlesztés oldhatja meg újszerű és természetes módon a baromfi és sertéstartás és takarmányozás gondjait?

A Dr. Bata Zrt. olyan takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik, melynek alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása a baromfi takarmányozásban.

 A termék a gyógynövények, gyógynövény kivonatok, illetve mikroelem vegyületek kombinációi segítségével több problémát oldana meg egyszerre. A világújdonság eredményeként egészségesebb baromfiállományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.

Az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át a baromfi hús adja és az előrejelzések alapján ez a százalékos mennyiség csak növekedni fog. A nagyüzemi baromfitartásban azonban az állathigiéniai körülmények hiányosságai a takarmány receptúrák nem megfelelő, profitorientált kialakítása hatására a baromfi állományban patogén baktériumok jelennek meg. A problémát eddig kizárólag a takarmányba kevert antibiotikummal kívánták megoldani.

Bár léteznek alternatív megoldások (prebiotikumok, probiotikumok, illetve ezek kombinációi) az igazán átütő megoldás a Dr. Bata Zrt. komplex takarmány adalékanyaga lehetne, ami célzottan képes felvenni a harcot a baromfihizlalás és tojástermelés során jelentkező patogén kórokozókkal és valódi alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.

„Olyan „intelligens” takarmányadalék prototípus fejlesztését és vizsgálatát tervezzük megvalósítani, amely szelektíven, célzottan hat a hizlalási periódusban előforduló patogén baktériumokra, protozoákra, de emellett a normál mikrobiom alkotóinak szaporodását nem befolyásolja, esetlegesen támogatja. A termék folyamatos adagolása mellett a hizlalás során leggyakrabban előforduló bakteriális és protozoák okozta megbetegedések tünetei gyengülnek, vagy a betegségek teljesen elmaradnak, ezzel a termelési paraméterek növekedése természetes módon, antibiotikum mentesen érhető el. A tervezett termék a mezőgazdaságban, az élelmezés célú baromfi haszonállat tartásban hasznosítható, fő célja a patogén kórokozók elleni prevenció” – hangsúlyozta Bata Zsófia, a Dr. Bata Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének laborvezetője.

A probléma részletes feltérképezését a normál mikrobiom és patobiom alkotóinak felmérését és izolálását az Állatorvostudományi Egyetem együttműködésével végzik. Sertésekkel kapcsolatos kutatási eredményeik kimutatták, hogy számos gyógynövény és fém kelát szinergikusan képes a patobiom szinten tartása mellett a normál mikrobiom szaporodását előmozdítani.

A jövő tehát részben a múltban keresendő, azaz vissza a természethez, hiszen a természetes takarmányozás az egészséges élelmiszer alapja.

A gazdasági haszonállatok természetes alapú takarmányozása hozzájárul az egészséges élelmiszer termékek előállításához, az élelmiszer-biztonsághoz és fenntarthatósághoz is, így a Dr. Bata Zrt. termékfejlesztésének kiemelt közegészségügyi jelentősége is van.

A nagyüzemi hízósertés kísérlet eredménye nagyon biztató, mert a természetes alapú, gyógynövényekkel dúsított takarmány nagyüzemi körülmények között is bizonyított. Ennek mintájára készült el az új, természetes alapú baromfi takarmány is.

Az etetési kísérletek mind bizonyították, hogy a természetes alapú teszt termékek és a prototípus termék is alkalmasak arra, hogy a normál mikroflóra egyensúlyának megsértése nélkül limitálják célzottan a patobiom elszaporodását. Ezt a kapott termelési mutatók és a mikrobiom elemzések is alátámasztják.

Forrás: Sok baromfitartó gondjait oldhatja meg egy magyar fejllesztés - Agroinform.hu

Kevesebb antibiotikum a takarmányban: közel 1 milliárdos támogatásból fejlesztett takarmánykiegészít HYPERLINK "https://www.magro.hu/agrarhirek/kevesebb-antibiotikum-a-takarmanyban-kozel-1-milliardos-tamogatasbol-fejlesztett-takarmanykiegeszitoket-a-magyar-kanadai-ceg-es-a-szie/"ő HYPERLINK "https://www.magro.hu/agrarhirek/kevesebb-antibiotikum-a-takarmanyban-kozel-1-milliardos-tamogatasbol-fejlesztett-takarmanykiegeszitoket-a-magyar-kanadai-ceg-es-a-szie/"ket a magyar-kanadai cég és a SZIE - Magro.hu

 

Címkék: Tudtad?

Legnépszerűbb cikkek