| 2017. október. 16. | 2 perc olvasás

A térség egyik legnépszerűbb őszi rendezvénye a Tökfesztivál Fertőszéplakon

Népszerű és az egész térség által közkedvelt a fertőszéplaki Tökfesztivál, amelynek helyszíne évről-évre a Fertőszéplaki Tájházak épületegyüttese, ahol színes programajánlat, finom ételek, kézműves vásár, helyi termékek bemutatója és jó hangulat várta az érdeklődőket, verőfényes szép őszi napon látogatóit.

Tökös népi játékok olimpiája, tökös ételek, vidám színpadi műsorfolyam, játszóház is szórakoztatta a nagy számú érdeklődőt, akik a tizenegyedik alkalommal megrendezett Tökfesztiválon a rendezvényt kezdetektől támogató Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője köszöntötte.Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron város tanácsnoka is.

Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere köszöntőjét követően Firtl Mátyás méltatta a Tökfesztivál jelentőségét, amely népszerű és sikeres rendezvénye az egész térségnek, annak vonzerejét és idegenforgalmát szolgálva. Fertőszéplak fejlődő, gyarapodó település, amely annak az összefogásnak köszönhető, amelynek az élén a falu polgármestere áll, együtt mindazokkal, akiknek fontos Fertőszéplak jövője - tette hozzá.

Emlékeztetett arra az örömteli tényre, hogy immár új iskolaépületben működhet a szervező intézmény, a Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Iskolája, a mai rendezvénnyel is bebizonyítva azt, hogy azoknak lett igazuk, akik bíztak abban, hogy a kormány ígéretét betartva biztosítja az iskola felépítésének anyagi hátterét.

A térségbeli polgármestereket arra bíztatta, hogy a környék legújabb oktatási intézményét ajánlják bátran és jó szívvel, felelősséggel a térségbeli tanuló ifjúságnak.

Az eseményen jelen voltak a Porpáczy Iskola székelyudvarhelyi testvérintézményének diákjai is, akik énekkel köszöntötték a képviselőt és a közönséget, amelyet követően Firtl Mátyás egy, az Ojtozi csata évfordulójára készült helytörténeti kiadvánnyal lepte meg az erdélyieket.

Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta: egy olyan térségbe érkeztek az erdélyi diákok, ahol a trianoni döntést követően szavazhattak arról az emberek, hogy hova akarnak tartozni, és Magyarországot választották, szemben az erdélyiekkel, akiket erről nem kérdeztek meg. Abban, hogy a sopron környéki népszavazásra sor kerülhetett fontos szerepe volt az erdélyi gróf Bánffy Miklósnak, az akkori külügyminiszternek.

Az Ojtozi csata 100 éves évfordulójának kiadványa pedig, a magyarság legkeletibb és legnyugatibb szélén élő magyarok között erős összekötő kapocs a soproni 18-as gyalogezred áldozatának köszönhetően, akik az Ojtozi-szorosban védték hősies csatákban a hazát - fejtette ki Firtl Mátyás az erdélyi diákoknak, ajánlva, ennek emlékezetére,  a könyvben olvasható honvéd-verset is.

A székelyudvarhelyi Bányai János Szakképző Iskola diákjai a Határtalanul pályázat támogatásával érkeztek a fertődi Porpáczy Szakképző Iskolába elsősorban a turizmus és gasztronómia területén ismeret- és  tapasztalatszerzésre. A két intézmény diákjai közösen dolgoznak, turisztikai kiadvány és kisfilm szerkesztésén.
Vezetőjük Szakács Paál István matematikatanár, a székelyudvarhelyi Bányai János Szakképző Iskola igazgatója elmondta. köszönettel tartoznak azért, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően a külhoni magyarok és anyaországi diákok megismerkedhetnek egymással, és eljuthatnak nemzettestvéreikhez, ami nagyon fontos a nemzet erősödése szempontjából.

A hagyomány szerint a térségbeli polgármesterek is a helyszínen finomabbnál finomabb ételeket főztek, amelyeket mindenki megkóstolhatott.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek