| 2021. május. 4. | 1 perc olvasás

A tiszta kéz életet ment!

A pandémia az egész világon új kihívás elé állította az egészségügyet, de a civil lakosságot is. A járvány megfékezésének igazolt és hatékony módja a szigorú maszkviselés mellett a helyes kézhigiénés magatartás.

Május 5. minden évben a kézhigiéne világnapja. A dátum kiválasztása nem véletlen, 05. 05. a kéz ujjainak számával egyezik meg – mondta el Lévainé Fehér Szilvia, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető higiénikusa.
Magyarország 2010-ben csatlakozott a WHO „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” (Global Patient Safety Challange) című programjához. A projekt célul tűzte ki az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányuló tevékenységek támogatását, a multirezisztens (sok antibiotikummal szemben ellenálló) kórokozók terjedésének visszaszorítását, és különös figyelmet fordít a kézhigiénés gyakorlat javítására – részletezte Lévainé Fehér Szilvia.

Magyarország Kormánya rendeleti úton, törvényben szabályozta az egészségügyi ellátók ilyen irányú kötelezettségeit – hangsúlyozta. Az elmúlt években a kórházi kézmosó- és kézfertőtlenítőszer-ellátást központosították, így biztosítva minden intézmény számára az egyenlő hozzáférést. Emellett a Soproni Gyógyközpont sikeres pályázat útján nagyszámú szenzoros kézfertőtlenítőszer-adagolót, alkoholos kézbedörzsölőt és komplett kézhigiéne-fejlesztő programot - Hand In Scan – is nyert, melyek használatával tovább növelhető a betegbiztonság.

Idén a járványhelyzet miatt a személyes kontaktusokat nélkülöző, online aktivitásokkal hívják fel országszerte a figyelmet a kézhigiéné jelentőségére. A Semmelweis Alapítvány nemzetközi kampányához a Soproni Gyógyközpont Higiénés Osztálya is csatlakozott „A tiszta kéz életet ment” című képével, amely szimbolizálja a helyes kézhigiénés magatartást.

 

Legnépszerűbb cikkek