| 2021. április. 30. | 1 perc olvasás

A Tómalom-Fertőrákos kerékpárút lehet az év kerékpárútja

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda pénteken közölte az MTI-vel, hogy a közlekedési kultúra napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 19. és április 4. között 46 pályázat érkezett. A szakmai zsűri ezekből válogatta ki a 11 legjobbat, amelyekből a nagyközönség választhatja ki Magyarország kedvenc bringaútját május 10-ig.

Az Év Kerékpárútja címet az a kerékpárút kaphatja meg, amely turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontból példaértékű útvonal. A pályázat célja, hogy a kerékpározók, kerékpáros turisták megismerjék az ország legizgalmasabb útvonalait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét arra, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. Ezért a jelöltek közé bekerültek régebbi, de jól karbantartott szakaszok is.


Fotó: SopronMédia archív

A közlekedési kultúra napja és a kampány legfontosabb mondanivalója, hogy a kerékpárutak csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk - írják a közleményben.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlik; a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyeri meg az Év Kerékpárútja címet.

A következő tizenegy kerékpárútra lehet szavazni: Pálháza-Bózsva kerékpárút, Rákos-patak-menti kerékpárút, Szilas-menti kerékpárút, Tómalom-Fertőrákos kerékpárút, Bene-patak-menti kerékpárút, Pálosvörösmart, Poroszló-Tiszafüred kerékpárút, Oroszlány-Tatabánya kerékpárút, Szob-Zebegény kerékpárút, Római-part-Szentendre kerékpárút, Deseda-tó kerékpáros kör, Veszprém-Balatonalmádi kerékpárút.


Fotó: SopronMédia archív

A végeredményt az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, a közlekedési kultúra napján fogják kihirdetni a szervezők. A közlekedési kultúra napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg - az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával -, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

A kerékpárutak népszerűsítésére egy videó is készült, ami a YouTube-on érhető el, címe: "Szavazz az Év kerékpárútjára!"


Fotó: SopronMédia archív

Borítókép; SopronMédia archív

Legnépszerűbb cikkek