| 2021. június. 2. | 1 perc olvasás

A vadbalesetek veszélyeire hívták fel a figyelmet Sopronban

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni ellenőrzés során a vadelütéses balesetekre hívta fel a figyelmet a Soproni Rendőrkapitányság. Májusban Sopron környékén is megemelkedett a vadbalesetek száma. Az akcióban vadriasztó sípot kaptak az autósok.

A Soproni Rendőrkapitányság közlekedési ellenőrzés keretében felhívta az autósok figyelmét a vadbalesetek megelőzésére. Az igazoltatás során elmondták a legfontosabb biztonsági szabályokat és megajándékozták az autósokat egy vadriasztó síppal, melyet az autóra felszerelve csökkenthetjük a vadgázolás kockázatát.

Az utóbbi időszakban gyakran találkozhattunk útra tévedt vadállatokkal. Bármennyire is óvatosak vagyunk, és figyelmesen vezetünk, a vadállatok legtöbbször váratlanul kerülnek a járművek elé. Azon kívül, hogy a veszélyes útszakaszokon csökkentjük a sebességet, a vadbalesetekre nehéz előre felkészülni. Az ilyen balesetek komoly anyagi kárral, és akár súlyos sérüléssel is járhatnak – mondta Kovács Miklós a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.


fotó: Griechisch Tamás

A közutakon figyelni kell a vadveszélyt jelző táblákat és ott fokozott figyelemmel közlekedni, különösen a hajnali, és szürkületi órákban. A követési távolság betartására is ügyelni kell, hogy az előttünk haladó autó vad kiugrás miatti vészfékezése esetén, ne legyen ütközés. Amennyiben elkerülhetetlen a baleset az alábbiak szerint kell eljárni.

A közlekedés során fokozott figyelemmel kell közlekedni az utakon. Ha megtörténik a baleset akkor álljon meg, tegye ki az elakadást jelző háromszöget és a vészvillogót. Fontos, hogy kiszállás előtt vegye fel a láthatósági mellényt és értesítse a rendőrséget. A rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot akik gondoskodnak az elhullott állat elszállításáról – mondta Kovács Miklós.


fotó: Griechisch Tamás

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az elütött vadat semmiképp sem szabad hazavinni, mert az lopásnak minősül, mindenképp rendőri intézkedést kell kérni. A felelősség biztosítás a vadelütésből származó károkat nem téríti legfeljebb a Casco, amennyiben ez külön biztosítási tételként szerepel.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek