| 2017. március. 20. | 2 perc olvasás

A vandalizmus nemcsak károkat, hanem baleseteket is okozhat

Folyamatos és költséges munkát ad a Sopron Holding szakembereinek a köztéri rongálások okozta károk felszámolása.

A közelmúltban ismeretlenek ismét megrongálták az Erzsébet-kertben lévő zenepavilon, valamint a sörkert léceit. Ám ez a jelenség, sajnos, nem mondható egyedinek. Az elmúlt időszakban többször is áldozatul estek az itt lévő padok, épületek az esztelen rongálásnak. Érdemes felidézni, hogy a több mint 250 éves múltra visszatekintő Erzsébet-kertet 2015-ben teljesen felújították. Ennek köszönhetően a növények fajtái és elrendezésük, valamint épületek is a régmúlt állapotát tükrözik. Megújultak a sétautak, új parkbútorokat és információs táblákat helyeztek ki, valamint a ko­­rabeli tervek és fotók alapján megépült a zenepavilon is. A hivatalos átadás után a parkot ismételten birtokba vették a lakosok, rendezvényeket, koncerteket is tartottak itt.

Zenepavilon
Zenepavilon
fotó: Leczovics Zsolt
A vandalizmus nemcsak károkat, hanem baleseteket is okozhat
A vandalizmus nemcsak károkat, hanem baleseteket is okozhat
fotó: Leczovics Zsolt


Már két éve is szembesültek a holdingnál a vandalizmussal: a zenepavilon épített korlátjának faelemeit többször lerúgták, lefeszítették, a növények elé helyezett arborétumtáblák közül többet eltörtek és kiszedtek a föld­­ből. A felújított játszótéren is több elemet kellett javítania a zöldterület-gazdálkodás karbantartó brigádjának, az információs táblákat is megrongálták. A vandalizmus főleg a ta­­vaszi és nyári időszakban jellemzőek. A jó idő elérkeztével folyamatosan történnek ki­­sebb-­­­­nagyobb károk.


fotó: Leczovics Zsolt

– Köztereinken, parkjainkban játszótereinken sajnos sokszor balesetveszélyes helyzetek fordulnak elő a vandalizmusból, hely­­­telen használatból adódóan – mondta el a Soproni Témának Nagy Zsolt, a Sopron Holding ve­­zérigazgatója az Erzsébet-ker­­ti rongálás kapcsán. – Többnyire játszóeszközök, kerítések, padok rongálásával találkozunk. A kiültetett növényzet, bokrok, fák is gyakran áldozatul esnek a rongálóknak, de a kutyások sem kímélik a növényzetet, a környezetet. Gyakran kell pótolni, újratelepíteni a sövényeket, a talajtakarókat.

Nagy Zsolt kiemelte: a játszótereket rendszeresen, ütemterv szerint ellenőrizik. A zöldterület-gazdálkodás karbantartó munkatársai havonta körülbelül 200 munkaórát töltenek a megrongált parki, játszótéri eszközök javításával. A megelőzés lehetőségét elsősorban a szemléletformálásban látják: az Erzsébet-kert színes virágzó növényei változatos látványt nyújtanak mindenki részére – s ezt nem ildomos rongálással elcsúfítani.

Legnépszerűbb cikkek