| 2019. június. 25. | 1 perc olvasás

A vasfüggöny átvágásának helyszínén fogadtak 30 diákot

Rendhagyó történelemórát tartottak az 1989-es vasfüggöny átvágás helyszínén kedden. A programra osztrák és magyar diákok érkeztek, hogy megismerjék Európa újraegyesítésének hiteles történetét. A három évtizeddel ezelőtti eseményekről magyar és német nyelven is előadást tartottak a fiataloknak.

A rendhagyó történelemórát ott tartották, ahol 30 évvel ezelőtt Alois Mock és Horn Gyula osztrák és magyar külügyminiszterek közösen vágták el a határzárat Ausztria és Magyarország között. Nagy Andor bécsi magyar nagykövet és Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament képviselőházának elnöke is részt vett a nem mindennapi órán. Az eseményre 30 diák érkezett, hogy testközelből hallgassák meg, autentikus környezetben a három évtizeddel ezelőtti események hiteles történetét és annak a mai időkre gyakorolt hatását.


fotó: Griechisch Tamás

 - Az a feladatunk, hogy mindent elmondjuk az ifjúságnak és minél többet tudjanak arról az eseményről, ami itt történt és egész Európa életét megváltoztatta - mondta el Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere. - Az itt történtekkel és a Páneurópai Piknikkel kezdődött az a folyamat, aminek tulajdonképpen az itt ülő generáció az igazi nyertese - zárta szavait.


fotó: Griechisch Tamás

Az eisenstadti és fertődi diákoknak bemutatták azt a világhírű fényképet is, mely a határzár átvágását örökítette meg.  Azt a pillanatot, amikor a mesterségesen kettéosztott Európa újra egyesülhetett.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek