| 1 perc olvasás

A vasfüggöny kulisszái

Csütörtökön zárult le az a nemzetközi kutatási program Berlinben, melyet az ottani Freie Universitat koordinált, és célja a vasfüggöny melletti halálesetek feldolgozása volt. Magyarország részéről Slachta Kriszta pécsi történész és Tóth Imre történész, a Soproni Múzeum igazgatója vett részt a feltáró munkában és az eredményeket értékelő zárókonferencián. Noha a kutatás főként az NDK állampolgárokkal megesett drámai történésekre fókuszált, a tragikus esetek feltárása során számos különös, néha szerencsésen végződő történet is napvilágra került.

Érdekes, hogy akadtak fordított határsértések is, például olyanok, amikor NSZK állampolgárok kerestek menedéket Magyarországon. Ezek elkövetőinek a fejében meglehetősen idealizált kép élt a szocialista Magyarországról. Hogy mégis némi józanság jellemezte őket, azt az mutatja, hogy minden nyelvi nehézség ellenére sem az NDK-t választották az ígéret földjének.

A leghíresebb emberszöktetés 1967. május 23-án történt az osztrák-magyar határszakaszon, amikor egy motoros sportrepülőgép jelent meg Sopron környékének légterében, hogy rövidesen leszálljon a Nemeskér-Lövő közötti országúton. Miután sikeresen landolt, felvett két - később meglehetősen közismertté vált - személyt, majd leszállt a határ túloldalán. A szökés sikerének kulcsa az volt, hogy a disszidenseknek kiváló családi kapcsolatai voltak Burgenlandban, akik a régió egyik legnagyobb cukorgyáros családjához is szoros szálakkal kapcsolódtak.

1955. november 28-án a szentgotthárdi "5 Éves Terv TSz kocája" szökött át a határon, de a menekülés tragédiába torkollt: az osztrák határőrök lelőtték a szerencsétlen állatot, és csak annak "használhatatlan tetemét" adták vissza, amiért a magyar állam 2000 forint követelést nyújtott be az osztrák kormánynak.

 

(A kép illusztráció, a Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencián készült a Magyar Tudományos Akadémián.)

 

Legnépszerűbb cikkek