| 2022. március. 6. | 2 perc olvasás

A vastagbélrák megelőzhető és kezelhető!

Hazánkban évente több mint 10 ezer új vastagbéldaganatos beteget diagnosztizálnak. Megelőzésének, korai felismerésének legfontosabb eszköze a szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel, amire a március 6-i vastagbélrák elleni küzdelem világnapja is ráirányítja a figyelmet.

A daganatos megbetegedések közül a vastagbélrák mind a nők, mind a férfiak körében a második leggyakoribb halálok Magyarországon – ismertette a statisztikai adatokat dr. Horváth Tibor, a Soproni Gyógyközpont Belgyógyászat-Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Általában hosszú idő alatt fejlődik ki, így kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, hogy az elváltozásokat időben felfedezzük és kezelni tudjuk – tette hozzá.

fotó: Máthé Alexandra

Magyarországon 2019-től állami finanszírozású rendszerben, kiemelt népegészségügyi programként működik a vastagbélszűrés. A kétlépcsős, ingyenes és fájdalommentes vizsgálattal már abban az időszakban felfedezhetők az elváltozások, amikor még nem okoznak tüneteket – hangsúlyozta dr. Horváth Tibor főorvos.

A vastagbéldaganatok megjelenése 50 éves kor felett válik gyakoribbá, pontosan ezért az 50-70 év közötti lakosságot szűrjük célzottan. A korcsoport tagjai kétévente meghívót kapnak a vizsgálatra. A szűrés „kétlépcsős”: először a székletben lévő – gyakran szabad szemmel nem is látható - vér vizsgálata történik. A korai vastagbélrák és a nagy mirigyes polipok ugyanis szakaszosan véreznek – magyarázta a főorvos.

fotó: Máthé Alexandra

A gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban elmondta: a szűrésre behívottak a háziorvosuktól vehetik át a székletminta vételére szolgáló pácienscsomagot. A mintát előre megcímzett borítékban, postán lehet elküldeni a kijelölt laboratóriumnak, ahol elvégzik a székletvér-vizsgálatot.

Amennyiben a szűrés pozitív eredményt mutat, szükség van a „második lépcsőre”: a vastagbél tükrözéses (kolonoszkópos) vizsgálatára a vérzés helyének és okának megállapítására.

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) vizsgálat előjegyzés alapján történik a Soproni Gyógyközpontban. A vizsgálat során – béltisztítást követően – a vastagbél belső felszínét endoszkóppal nézik át. Ha olyan eltérést találnak, ami a vastagbél szövetéből kitüremkedik (pl. polip), azt azonnal el is tudják távolítani, így az nem tud daganattá alakulni. A vizsgálatot, kérés esetén, bódításban is elvégzik – fejtette ki az osztályvezető főorvos.

A szűrővizsgálat jelentőségét az adja, hogy a polip megjelenésétől a daganat kifejlődéséig van egy olyan 7-8 éves időintervallum, amiben még teljesen panasz- és tünetmentes lehet a beteg. Ha ebben a stádiumban sikerül a kezdődő betegséget felfedezni, és az elváltozásokat eltávolítani, akkor a daganat nem tud kifejlődni.

A daganatos állapotot több tünet is jelezheti, ilyenek lehetnek a véres széklet megjelenése, a hasi görcsök, a székletritmus megváltozása vagy az indokolatlan fogyás. Ilyen esetekben mindenképpen indokolt a szűrés elvégzése. A főorvos hozzátette, aki nem került bele az életkor szerinti célzott programba, de problémát észlel, a háziorvoson keresztül kérheti a székletvérvizsgálatot és szükség esetén a vastagbéltükrözést.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek