A vér nélküli soproni forradalomra emlékeztek

A Botanikus Kert ’56-os emlékművénél tartották a Soproni Egyetem hagyományos megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

- Az egyetemi ifjúság Sopronban is átvette az intézmények, a város irányítását. Maga mellé állította a rendőrséget, a határőrséget, megszervezte a rendfenntartást, az ellátást, csaknem 150 teherautónyi segélyt, élelmiszert, kötszert, gyógyszert szállítottak a harcoló Budapestre - emlékeztetett prof. dr. Alpár Tibor rektorhelyettes ünnepi beszédében.

fotó: Griechisch Tamás

 

- Sopronban a forradalom központjává vált az egyetem. Már 1956. október 22-én a SOTEX Kultúrházban sor került a mindmáig egyetlen soproni diákparlamentre: 35 fős ideiglenes bizottság 1200 fős ifjúsági tömeg. - hangsúlyozta dr. ifj. Sarkady Sándor történész, tudományos kutató.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola kisdiákjai verssel és énekkel működtek közre. A megemlékezés végén az egyetem, a karok és a város képviselői helyeztek el koszorút és a résztvevők gyertyát gyújtottak. A város részéről Stöckert Tamás és Abdai Zsolt önkormányzati képviselők hajtottak fejet a hősök emléke előtt.

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek