| 2017. november. 24. | 3 perc olvasás

A véradókat köszöntötték Sopronban!

A Véradók Napja alkalmából rendezett ünnepségen köszöntötték a véradókat, véradásszervezőket, valamint a támogatókat a Megyeháza dísztermében. Összesen hatvanketten vehettek át elismerést, köztük olyan véradó is, aki több, mint 100 alkalommal nyújtotta karját. A pénteki eseményen részt vett és ünnepi köszöntőt mondott Kun Szilvia a Magyar Vöröskereszt Győr- Moson- Sopron megyei Igazgatója, Dr. Örs Judit a Vérellátó Intézet vezető főorvosa, valamint Barcza Attila, Sopron város tanácsnoka.

Kun Szilvia elmondta, hogy a Vöröskereszt életében a november egy olyan hónap, amikor országszerte, több mint 500 helyszínen ünnepelhetnek. Ezen alkalommal fejezik ki a tiszteletüket azon emberek felé, akik nélkül nem létezhetne a véradó mozgalom. Megköszönte a véradóknak, hogy az első hívó szóra jönnek, hogy a rászoruló és beteg embertársaiknak segítsenek. Az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet egyik legszebb megnyilvánulása ez a segítség, az élet mentése. Megyénk a véradás szervezésben élen jár, melyben fontos szerepet tölt be az Országos Vérellátó Szolgálat Regionális Központja, a soproni területtel pedig nagyon jó az együttműködés.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila tanácsnok köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradások szervezésében. Magyarországon 1954 november 27-én adtak át először kitüntetéseket a véradóknak, szervezőknek, majd a Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusán döntött úgy 1988-ban, hogy november 27-e legyen a Véradók Napja!

Ez egy különleges ünnep, hiszen különleges annak, aki adja, és annak is aki kapja a vért. Az emberi vér olyan gyógyszer, melyet mesterségesen nem lehet előállítani. A véradás a felebaráti szeretetről, és emberszeretetről is szól. Barcza Attila hangsúlyozta: Sopronban is sokan vannak, akik a véradás nemes cselekedetével kitűnnek a társadalomból és embertársaik közül, de ezt nem hangoztatják, nem dicsekszenek vele, hanem önzetlenül nyújtanak segítséget!


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Örs Judit a Vérellátó Intézet vezető főorvosa köszöntőjében elmondta, szívmelengető és felemelő érzés olyan véradó emberek között lenni ezen ünnepség alkalmából, akiknek élete az önzetlen szeretetről szól, mely a mindennapi életük részévé vált, és ezáltal érhették el a magas véradási számokat.

A vezető beszédében kiemelte, hogy a betegek köszönetét szeretné tolmácsolni a véradók felé, akiknek a gyógyulásukat az életüket köszönhetik. Hiába a legjobb szakemberi, orvosi ellátás, ha nem segítené a munkájukat a véradás. Az itt ünneplők legalább ötvenszer adtak vért, így személyenként nem kevesebb, mint 150 rászoruló betegen segítettek.


fotó: Griechisch Tamás

Pohárköszöntőjében köszönetet mondott Dr. Tóth László a Soproni Gyógyközpont orvosigazgatója a véradóknak a segítségükért.

Az eseményen elhangzott még, hogy pénteken volt a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett központi Véradók Napi ünnepség a fővárosban, ahol a Véradóbarát Munkahely díjat a GYSEV Zrt. is megkapta.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepi hangulatról gondoskodott Simon Andrea a Soproni Petőfi Színház színművésze, aki részletet adott elő a Macskák című musicalből, valamint a Pendelyes Táncegyüttes előadása.

fotók: Griechisch Tamás

Az 50x teljes véradásért kitüntetetteket:

Biczó Csaba Gábor
Bősze Csaba János
Horváth Antal
Horváth Tamás
Katona István
Kiss Lajos
Labozár Antal
Modrián János
Neubauer Gabriella
Pratscher Adorján
Szarka István
Vajdulák Katalin Edit
Hotváth Károly Ferencz
Németh Szabolcs
Varga Imre László
Vida László
Derdák Szabolcs
Finta Árpád
Kiss István
Nagy János
Bujtás András József
Dr. Földváry István
Gundics Sándor
Hanzséros Gábor           
Horváth tibor                   
Kovács József
Kóczán Alajos
Köő Lászlóné
Kőfaragó Kálmán
Mórocz Zoltán                 
Neumann Kálmán
Szabó László István
Takács Adrián
Kiss Frigyes

A 75x teljes véradásért kitüntetettek:

Gubis László
Vámosi József 
Fekete Tamás István
Stróbel Ödön Antal
Vajda Imre József

A 60x véradásért kitüntetettek:

Ambrus Gyula
Bényi Béla
Farkas Árpás
Horváth László
Kondor Zoltán
Mészáros Attila
Nagy Lajos
Orbán Árpád Győző
Polgár László
Pozsgai Sándor
Szántó György
Tompa Zsoltné
Várszegi András
Zimmerné Koronics Eleonóra

A 70x véradásért kitüntetettek:

Bácskai Kornél
Kiss Ottó

A 80x véradásért kitüntetettek:

Ifj. Dávid Gábor
Máté László Gábor
Szarka Gábor István
Pintér László Tibor

A 90x véradásért kitüntetettek:

Feller László
Kovács István

A 100x teljes véradásért kitüntetett:

Kustor János

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek