| 2020. november. 2. | 2 perc olvasás

A véred messzire juthat - Az önkéntes véradás népszerűsítése a célja a Magyar Vöröskereszt kampányának

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét „A véred messzire juthat elnevezésű program. A kampány keretében a Magyar Vöröskereszt a közösségi oldalakon különböző kihívásokkal, és nyereményjátékokkal bátorítja véradásra a fiatalokat.

A koronavírus-járvány második hullámában is nagy szükség van az önkéntes véradókra. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt években az egyetemeken és főiskolákon is rendszeresen szervezett véradó programokat. A hallgatói véradások helyett idén az online felületeken szólítják véradásra a 18 és 30 év közötti fiatalokat. A véred messzire juthat kampány 2021. május 31-ig várja a résztvevőket, akik egy véradással három ember életét is megmenthetik.  

- A Magyar Vöröskereszt az elmúlt évtizedekben, nagyon fontosnak tartotta, hogy minden ősszel kampánnyal szólítsa meg a fiatalokat. Tíz éven keresztül zajlott az Országos Felsőoktatási Véradó verseny, amikor egyetemek és főiskolások versenyezhettek egymással, hogy az ott tanuló hallgatók minél több vért adjanak. A koronavírus-járvány miatt az egyetemi véradó programok helyett egy online kampányt indítottunk, melybe a 18 és 30 év közötti fiatalokat szeretnénk bevonni - tudtuk meg Somody Zoltántól a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetőjétől.

illusztráció
illusztráció
Fotó: Griechisch Tamás

-Létrehoztuk  a www.messzirejuthat.hu oldalt, ahol a véradással kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze. Ezen az oldalon a fiatalok információkat kaphatnak a véradás menetéről, a véradáshoz szükséges dokumentumokról, a véradáskor levett vér mennyiségéről és felhasználásáról. A weboldalon  az Országos Vérellátó Szolgálat koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedéseiről is tájákozódhatnak a véradók - hansúlyozta Somody Zoltán.

A szervezők célja, hogy a program weboldalán található véradási helyszínkereső segítségével minél több véradó keresse meg a hozzá legközelebb eső véradást, és önként menjen el vért adni. A véradáshoz időszakosan különböző kihívások és nyereményjátékok is kapcsolódnak majd.   

A koronavírus-járvány ideje alatt csak különleges feltételek mellett lehet vért adni. A hivatalos tájékoztató szerint nem adhat vért aki, aki az utóbbi 14 napban észlelte magán a betegség valamelyik tünetét és aki valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba. A részletes szabályozásról az Országos Vérellátó Szolgálat weboldalán tájékozódhatnak a véradók. 

https://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas

Borítókép: illusztráció; Forrás: Magyar Vöröskereszt

Legnépszerűbb cikkek