| 2021. december. 15. | 2 perc olvasás

A világ 300 legzöldebb egyeteme között szerepel a Soproni Egyetem

Kihirdették az UI GreenMetric Világrangsor idei eredményeit, ahol a Soproni Egyetemet – a tavalyi pozíciójához képest nagyságrendekkel, több száz helyet előrelépve – immár a világ 300 legzöldebb egyeteme között jegyzik – tudatta a Soproni Egyetem.

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric elnevezésű zöld egyetemi világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. A világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés ma már minden kontinensen elismertté vált, napjainkra közel ezer felsőoktatási intézmény vesz részt benne.

A Soproni Egyetem 2021-ben másodszor indult a nemzetközi megmérettetésen, ahol 80 ország 956 résztvevője közül az elért 6800 ponttal az ezüst fokozatú minősített egyetemek közé kvalifikálta magát, erős fokozatváltást felmutatva az egy évvel korábbi értékeléshez képest. A felmérés idén különösen nagy hangsúlyt fektetett az egyetemek fenntarthatósági programjai megvalósulásának vizsgálatára. A felsőoktatási intézményeknek mindeközben meg kellett küzdeniük a koronavírus-járvány kihívásaival is, amelyek gyakorlati megoldása szintén az értékelés részét képezte.

A Soproni Egyetem múltjából adódóan, szellemiségében mindig is magáénak tudta a „Zöld Egyetem” koncepciót, amelynek megvalósítása intézményi szinten összetett feladat. Az UI GreenMetric mutatókon keresztül a „zöld teljesítmény” objektíven mérhetővé vált, ami kiváló alapját jelenti a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseknek és az előrehaladás értékelésének.

Az idei felméréskor 82 indikátor alapján értékeltek, amelyek között több, a pandémia kezelésével és a „Zöld Egyetem” közösségi szerepével kapcsolatos új mutatószám is szerepelt. Elemzések készültek az intézmény zöldfelületeiről, beépített és nyitott tereiről, energiatakarékos eszközeiről, épületállományáról, megújuló energiaforrásairól, energiafelhasználásáról, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról és az azok csökkentésére tett intézkedésekről, a hulladékkezelési elvekről, vízvédelmi programjáról, a zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságairól, a fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusairól, valamint az öntevékeny hallgatói szervezetekről és a tudományos publikációkról.

A felmérés rámutatott az erősségekre és az egyetem környezeti kiválósága érdekében továbbfejlesztendő területekre. A Soproni Egyetem kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, „Vízgazdálkodás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” területeken, köszönhetően a fenntarthatóság témájához kapcsolódó nagyszámú kurzusoknak és tudományos kutatásnak, az élővilág-, vízvédelmi és génmegőrzési programoknak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezeti adottságainak.

A felmérésben szerzett 6800 pontos végeredmény a teljes értékelési rendszerben 68 százalékos teljesítményt jelent, ami a 2020-as bázisévhez képest több mint 22 százalékos javulást mutat, így a tavaly elért helyezésnél nagyságrendekkel, 308 hellyel lépett előre. Ezzel a Soproni Egyetem világszinten a mezőny felső egyharmadában található, és a 11 hazai egyetem között is előkelő helyezést tudhat magáénak:  a nemzeti rangsorolásban a harmadik legjobb magyar intézmény a fenntarthatósággal kapcsolatos, „Oktatás és kutatás” részterületen, valamint a második legjobb a „Vízgazdálkodás” értékelési kategóriában.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: „A következő esztendőkre rendkívül ambiciózus terveink vannak arra vonatkozóan, hogy a rangsorban egyre előkelőbb helyezést érjünk el. Az intézményfejlesztési terveink megvalósítása során számos olyan jelentős beruházás várható, amelyek érdemben segítik fenntarthatósági programjaink kedvező alakulását. A helyezésnél azonban még fontosabb, hogy az egyetem betöltse azt a szerepet, amely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztésében és az alkalmazott megoldások kimunkálásában. Ennek a feladatnak az eredményes megvalósításából származó előnyök nemcsak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak."

 

Borítókép forrása: Soproni Egyetem

Legnépszerűbb cikkek