A világjáró Tomkins énekegyüttes koncertezik városunkban

Liszt Ferenc születésének 205. és Szokolay Sándor születésének 85. évfordulója alkalmából ad ünnepi hangversenyt a nagy múltú Budapesti Tomkins Énekegyüttes november 12-én este 7 órától a Bencés templomban. Dobra János, Liszt-díjas, Érdemes Művész vezetésével Szokolay, Liszt és Rachmaninov művek valamint néger spirituálék csendülnek fel a hangversenyen.

A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 1978-ban alakult. Tagjai többsége és Dobra János művészeti vezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. Az együttes hagyomány nélkül, elsőként teremtett Magyarországon egy addig alig ismert repertoárt, melyben megtalálhatók többek között a XVI. századi zeneszerzők táncdalai, Purcell és Carissimi oratórikus művei, operái, Haydn, Mozart és a német romantika valamennyi jelentős mesterének énekes kamaradarabjai, valamint az együttes számára komponált kortárs művek is. 

A Budapesti Tomkins Énekegyüttes
A Budapesti Tomkins Énekegyüttes

A kórus különösen szoros kapcsolatban állt Szokolay Sándorral, a Nemzet Művészével, az MMA rendes tagjával, aki az egyik legszebb kórusművét az együttesnek írta és ajánlotta. A mű címe Missa Pannonica, melyből szintén elhangzik részlet a soproni koncerten.

A hangverseny az NKA támogatásából valósulhat meg, további információ a www.prokultura.hu oldalon található.

Legnépszerűbb cikkek