| 2019. november. 18. | 3 perc olvasás

A virágok bűvöletében - Németh Mária kiállítása a Jerevánon

A természet színeinek és formáinak inspirációját közvetítik Németh Mária festményei. Az alkotó ezúttal a Lővéri Nyugdíjas Klub épületébe hozta el műveit. A tárlaton a természetfestő 42 alkotása látható.

A Lővéri Nyugdíjas Klub és a győri Paál László Festőkör kulturális műsorával köszöntötték Németh Máriát. 

A kiállításmegnyitón elhangzott: a magas művészet és a műkedvelő művészet között van közös pont. Ez a késztetés a világ, a látottak, az érzettek ábrázolására, az elszántság, hogy dolgozni kezd, alkot, próbálkozik, újrakezd, de mindenképpen érdeklődő, nyitott lelkületű, aktív. És a vállalása annak, hogy megmutatja, közkinccsé teszi. Ez nem csak cselekvésbeli folyamat, de lelki is, szellemi is, ami csak az alkotó embernek sajátja abban a mértékben, amely mértékben érzékenyebb az ihletre. Ezért minden alkotó ember a legnagyobb tiszteletet érdemli.

A festő amatőrnek vallja magát, de folyamatosan tanul, hogy így is fejlessze készségeit. - Csornán születtem, de már 54 éve itt élek Sopron csodás városában – osztotta meg a közönséggel Németh Mária amatőr festő. - Már a kisiskolás éveim alatt is vonzottak a művészetek, végül mégis a festés mellett találtam magam. 17 éve festek aktívan – fűzte hozzá.

Az amatőr festő elmondta: mintegy 16 önálló kiállítása volt és külön büszke arra, hogy a győri Megyei Őszi Tárlat évekkel ezelőtti kiállítására is beválogatták 2 képét.

- Évente eljárok Sarródra az ott megrendezett táborokba, ahol művész-tanárok tanítják az ott megjelent festőket – folytatta így. - Én ott is kezdtem aktívan dolgozni Ferenczi Katicával történt megismerkedésem folytán. Több alkalommal voltam táborokban másutt is, így Balatonalmádiban, Pakson és Balfon. Ez évben Siófokon egy Munkácsy-díjas festőművész hölgy tanítása mellett készültek a képeim, de Győrben is részt vettem 3 alkalommal kurzusokon. Balfon és Sarródon Fejér Zoltán és Rozmán Zoltán művészek fortélyait sajátíthattuk el, de meg kell említeni a Szepes Péter és Szepes Gyula művész testvérpárt is, akik mindnyájan nagy odaadással képezték a társaságot – fejtette ki.

Németh Mária számos technikát kipróbált már, de az olaj mellett tette le a voksát - de próbálgatja az akrilt is. Sokoldalúságát mutatja, hogy akvarell képei is vannak, sőt grafikákkal is büszkélkedhet. - Jelenleg a Győri Pál László Képzőművészeti Társaság tagja vagyok – mondta az amatőr festő. -  Ott alkalmam van heti kétszer a közös festésre mentorok felügyelete mellett, ami nagy lehetőség számomra. Győrben ez évben két alkalommal állíthattam ki képeimet a társaság tagjaival együtt, egyszer a "Kishilton"-ban, és egyszer a Generációk Házában – fejtette ki.

A megnyitón Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke is köszöntötte az érdeklődőket, aki kiemelte: nem véletlen, hogy Németh Mária éppen ebben a közösségben állítja ki képeit. Mert ez a közösség, a Lővéri Nyugdíjas Klub aktív, öntudatos és értékőrző és teremtő – tagjai igénylik a kultúra kincseit. 

- A művész, aki műveivel nem csak alkot, teremt, de párbeszédet kezdeményez – hangsúlyozta Tóth Éva. - Az ábrázolt világgal és az emberekkel is, akik majd műveit nézik. Az alkotó szolgálja közösségét, ezért is fontos, hogy ez a kiállítás ma megnyílik itt. Mivel ezek a különleges alkotások így, a befogadó közönség által valódi közkincsé válhatnak. A képekben megjelenő érzelem, a kiváltott emlékezés, az asszociálható élmény. Ami egyéni az mindig magán hordozza a művész hitvallását. Fő jellemzője a harmónia, a szép megmutatása. Visszaadja tájak hangulatát, a csendet a fény-árnyék játékot. A színeknek fontos szerepe van festészetében. Ezekkel egyedi, őszinte és sokoldalú módon játszik Németh Mária az alkotásain – osztotta meg a közönséggel.

Németh Mária 42 alkotását hozta el a tárlatra - kiemelni ezek közül egyet sem szeretne: mindegyikre büszke valamiért, ugyanis az ő élete és szenvedélye a festészet.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek