| 2019. március. 22. | 1 perc olvasás

A víz az élet alapvető feltétele

Március 22-e a víz világnapja – ekkor a víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívják fel a figyelmet. Az idei jeles nap mottója: Vizet mindenkinek! – ez a jelszó érzékelteti, hogy milyen nagy kihívás a világban, hogy minden ember számára legyen tiszta ivóvíz. A víz világnapján a Soproni Vízmű Zrt. nyílt napot tartott, ahol mindenki megismerhette a szakemberek munkáját.

Interaktív ismeretterjesztő program is szerepelt a Soproni Vízmű Víz világnapi nyílt napjának programjában. A gyerekeknek több érdekesség mellett azt tanították meg a szakemberek, hogy a vízzel takarékoskodni kell.


fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Vízműnél már hagyomány, hogy a világnapon nyílt napot tartanak, hogy megmutassák a legkisebbeknek, hogyan folyik a munka a cégnél – az itt dolgozók szerint ugyanis minél kisebb korban kell megtanulni, hogy a víz az egyik legnagyobb kincsünk.

- Ha valahol az életet kutatják, akkor ott vizet, vagy valamilyen víz származékot keresnek – emelte ki Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

A szakemberek szerint az emberek 20%-a vízhiányos területen él – ezért az idei évben a világnap a „Vizet mindenkinek!” szlogent kapta. Ez a jelmondat pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy mindenki számára elérhető legyen a tiszta ivóvíz.


fotó: Griechisch Tamás

- Nincs az a vízmennyiség, amely nem tud elfogyni – emelte ki a vezérigazgató. - Nálunk ideálisak a körülmények, de ha nem vigyázunk, akkor ez is ki tud merülni. Az a víz, amit ma 100 méter mély kútból veszünk, az 1000 éve ott van, és legalább ennyi esztendő kell neki, ameddig visszapótlódik. A világ kevésbé vízgazdag vidékein különböző megoldásokhoz folyamodnak, például a tengervizet sótlanítják. Itt nálunk a legkézenfekvőbb megoldás a vízkészletünk felelősségteljes használatára a takarékoskodás – osztotta meg velünk.

A Soproni Vízmű nyílt napjára városunkból és környékérül mintegy 1500 résztvevő érkezett. A programban szerepelt a vezetékes vízkeresés és csőkirakó is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek