| 2020. március. 22. | 1 perc olvasás

A Víz Világnapja - online játékra hív a Soproni Vízmű

Minden év március 22-én van a víz világnapja. Ennek alkalmából a Soproni Vízmű Zrt. egy teszttel készült!

A nap célja, hogy felkeltse az emberek figyelmét, mennyire fontos a mindenki számára elérhető, tiszta víz és hogy az édesvízkészletek veszélyeztetetve vannak.

A kvízt a  Soproni Vízmű közösségi oldalán érhetik el az érdeklődők. A kérdéssort kitöltők  felmérhetik tudásukat és hasznos, új információkkal is gazdagodhatnak.

Kérdés a kvízből
Kérdés a kvízből

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

Minden évben más a mottója a víz világnapjának. A 2020-as év szlogenje: Víz és klímaváltozás. Vizeink szerepe a klímaváltozásban – a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.

Az éghajlati változások hatással vannak a Föld vízkészletére is, a világ minden országának gyorsabban kell reagálnia a negatív változásokra. A szélsőséges időjárás miatt a víz mennyisége csökken, minősége jelentősen romlik, szennyezettebb. 

Az embereknek vízre van szükségük a túléléshez, csakúgy, mint az összes rendszernek, amelyre támaszkodunk: higiénia, egészségügyi ellátás, oktatás, vállalkozások és ipar.

Az éghajlatváltozás kezelésére irányuló cselekvési terveket integrálni kell a különféle ágazatokba és határokon átnyúlóan. Össze kell fognunk a biztonságos és fenntartható vízgazdálkodás érdekében.

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

 

Kérdés a kvízből
Kérdés a kvízből

Legnépszerűbb cikkek