A vörös kód után életbe lépett a hőségriadó, veszélyes a napon tartózkodni

Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó – közölte az MTI. Vöröskód-riasztás lépett életbe Magyarországon a tikkasztó hőség miatt. Egyelőre csütörtökig rendelték el az intézkedést, ami azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek is szállást kell biztosítaniuk a rászorulóknak. A kánikula a hét közepén tetőzhet, akár 40 fok közelébe is forrósodhat a levegő. Keddtől kerüljük a tűző napot, igyunk elég folyadékot, és figyeljünk egymásra is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban fokozódik a kánikula. Müller Cecília országos tiszti főorvos kedd 0 órától csütörtök éjfélig hőségriadót rendelt el. A napokban melegrekordok is megdőlhetnek.

Szombat óta hőségriasztás volt érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint a tiszti főorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedést.

Az NNK és az OKF azt ajánlja: 11 és 15 óra között - lehetőség szerint - ne tartózkodjanak a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. "Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát" - kérték, hozzátéve: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán

Molnár Csilla, az M1 meteorológusa elmondta, hogy az elmúlt három napban 37–38 fokos maximumokat mértek, a következő napokban viszont 38–39 fok is lehet. Amennyire előre látunk, a következő pár hét és pár hónap is tartogathat még hasonlót – mondta.

Mivel a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn reggel 8 órakor elrendelte a vörös kódot. Ez azt is azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek a gondozottjaikon kívül is segítséget kell nyújtaniuk azoknak, akik bajba kerülnek.
 

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás: ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Legnépszerűbb cikkek