| 2021. december. 23. | 2 perc olvasás

A wellness pozitív hatásai

Egyre többen döntenek úgy, hogy a szilvesztert valamelyik wellnessszállodában töltik, és ha már ott búcsúztatják az évet, néhány nappal meg is hosszabbítják a kiruccanást. Akik a kikapcsolódásnak eme formáját választják, nemcsak a testüknek, de a lelküknek is jót tesznek.

Év végére elfogy az erőnk: a napi rohanás, a munkahelyi követelményeknek való megfelelés, a házimunka, a gyerekek hurcolása ide-oda lemeríti minden energiánkat. Már alig várjuk az ünnepeket, hogy végre kivehessük a jól megérdemelt szabadságunkat. Ha ezt az időszakot nem otthon, hanem mondjuk egy minden földi jóval ellátott hotelben töltjük, akkor igazán ki tudunk zökkenni a mindennapi taposómalomból.  

A szállodákban rengeteg módja kínálkozik a stressz levezetésének: pihenhetünk és ellazulhatunk a termálmedencékben, aki pedig az aktív kikapcsolódást kedveli, az a fitnessteremben sporttal is levezetheti a feszültséget. Így ráadásul az all inclusive ellátás során rárakódott kilóktól sem kell tartania.

Ha valaki alvásproblémákkal küzd, arra is gyógyír lehet néhány nap kikapcsolódás: a meleg víz bizonyítottan segít relaxálni, megnöveli a testünk hőmérsékletét, és ezáltal hatékonyan ellazítja az izmainkat: vagyis egy pihentető fürdőzés után senkit sem kell álomba ringatni.

A mindennapi hajtás közben általában nincs időnk odafigyelni az egészséges táplálkozásra, így rengeteg méreganyag juthat a szervezetünkbe anélkül, hogy észrevennénk. A szaunázás remek alkalmat kínál arra, hogy ezektől megszabaduljunk. Már önmagában az izzadás során is távoznak káros anyagok a testünkből, de a még erőteljesebb hatás érdekében előtte érdemes arra odafigyelni, hogy a máj működését serkentő ételeket (például brokkolit, karfiolt, homoktövist) is és persze megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

A wellnessezés során rengeteg szépítő kúrán vehetünk részt, ahol csak vélünk foglalkoznak. A bőrünk a szaunázásnak és az egészséges gyógyvíznek köszönhetően szebb lesz, amitől a közérzetünk is javul. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az a lelkünkre is pozitív hatást gyakorol: nagy lendülettel kezdhetünk bele a jövőbeli tervek szövögetésébe, és néhány pihentető nap után a hétköznapi akadályokat is könnyebben vesszük.

A gyógyvíz ugyancsak számos egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik. A gyorsabb gyógyulás érdekében mozgásszervi betegségek esetén különösen javasolt a termálvizekben való fürdőzés. Idegsebészeti kórképek és műtétek után tapasztalati tény, hogy a beteg állapota javul, panaszai csökkennek, akár már néhány fürdőzés után. 

A nőgyógyászati kórképek közül a krónikus petefészek-gyulladás és a meddőség esetén figyelhető meg látványos eredmény. Különböző bőrbetegségek, köztük a pikkelysömör, pattanások, illetve műtéti hegek gyógyulását is elősegíti. Az ásványi anyagok hatásain kívül még a víz hőfoka is áldásos hatást gyakorolhat régen fennálló keringési zavarokra. Nemcsak külsőleg lehet kihasználni egyes termálvizek gyógyító erejét, hanem ivókúraként alkalmazva akár több szervre is hathat egyszerre. Arról nem is beszélve, hogy kutatások szerint a szorongással küzdők számára is érdemes fürdőzni, mert ennek relaxáló hatása csillapítja az idegeiket.

Ha most nincs is alkalmunk néhány napra elutazni valahova, év közben is érdemes beiktatnunk néhány wellnesshétvégét a külső-belső megújulás érdekében.

Képek forrása: pixabay

Címkék: egészség

Legnépszerűbb cikkek