| 2022. szeptember. 25. | 2 perc olvasás

A XIX. század elevenedett meg KultPetőfi rendezvényen

A XIX. század közepére repülhettek vissza az időben a KultPetőfi program résztvevői vasárnap délután. Petőfi Sándor 1839-40-ben töltötte katonaéveit a városban: itt is faragott már rímeket, és itt lett Liszt Ferenc rajongója. A Petőfi 200 emlékév tiszteletére a belváros 48 helyszínén kínált élményeket a rendezvény.


Korabeli közlekedési eszközök, zenék, táncok és viseletek elevenedtek meg 48 helyszínen Sopronban a Petőfi 200 emlékév tiszteletére. Még a szakadó eső sem szegte a családok kedvét, hogy részt vegyenek az izgalmas múltidézésben.

-  Minden szeptember végén egy olyan programot szervezünk Sopronban, amikor a város önnön kultúráját, történelmét, történeteit ünnepeli. Idén, a Petőfi emlékévben arra gondoltunk, hogy ezt a rendezvényt Petőfire hangoljuk rá, így született meg a KultKapuk, KultTerek, KultUdvarok és egyebek után a KultPetőfi  - mondta el Szekeres Kriszta, a program főszervezője -  Mi azt szeretnénk üzenni országnak, világnak Sopronból: bár Petőfi Sándor sok helyen megfordult annak idején, sok helyre eljutott gyalogosan, de azt gondoljuk, hogy a 16 és 18 éves kora között itt töltött katonai idők tették olyan emberré, akit későbbiekben tisztelhetünk. Szerintünk itt növesztett először bajuszt, itt ismerhette meg a bor mámoros erejét, itt szerezte az első bajtársakat, és itt érték az első embernövelő kudarcok is – tette hozzá.

fotó: Griechisch Tamás

 

A rendezvény nyitánya a Petőfi Színház előtt volt, ahol a Petőfi-szobor is megtalálható, amelynek sarkában állt annak idején az őrbódé, ahol a költő őrt állt. A megnyitón Sopron Megyei Jogú Város nevében Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a Gazdsági bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket.
- Nincs olyan hely Kárpát-medence szerte, de magyarok lakta település sincs olyan, ahol legalább egy utca, egy tér, egy intézmény, vagy baráti társaság ne őrizné Petőfi Sándor nevét, emlékezetét. És olyan magyarlakta hely sincs a világon, ahol március 15-én fel ne csendülne fel a Nemzeti Dal.
Petőfi Sándor a magyar- és a világirodalom egyik legnagyobb lírikusa, aki a nép lelkéből szól, a nép nyelvén, a nemzet költője. Verseiben ott a szülőföld szeretete, a táj szépsége, a szülők iránti tisztelet, a kedves iránti szerelem, az életöröm és mindez a felelős közéletiség legidőszerűbb vállalásával, igazságérzetből, szabadságszeretetből, hazafiasságból forradalmárként, élete árán.
Petőfinek Sopronnal való kapcsolata ma is eleven. Bő fél évet katonáskodott itt, amely időszak köztudottan nem volt egy kellemes időtöltés, de tudjuk, hogy megszerette a várost. Értékelte, felismerte Sopron kultúrvárosi minőségét. Liszt Ferenc, Széchenyi István, Berzsenyi Dániel, Dukai Takács Judit , a Magyar Társaság városa volt akkor éppen Sopron (ahol néhány év múlva alakul már a Soproni Városszépítő Egyesület, a Képzőművészeti Kör), de már a Magyar Társaság városa is. Ez a kultúrvárosi minőség ma is jelen van, hiszen elismert költőink, íróink, képzőművészeink öregbítik ezt a rangot. És Petőfi kora óta – minden nehéz időben is - folyamatos és ma is átélhető ez, a közösséget gyarapító alkotó szellemiség a városban. Válságos időkben lelket emelő, erősítő erőforrásunk ez, amelynek a mai közösségi rendezvényen 48 helyszín a tanúsága - hangsúlyozta.

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek