| 2022. augusztus. 24. | 1 perc olvasás

A zene nem ismer határokat

Teltházas koncertet adott a fertőrákosi barlangszínházban Péter Bence világhírű zongorista és a Győri Filharmonikus Zenekar. A világpremiernek számító zenés est a Határok nélkül címet kapta, amely utal a páneurópai piknik évfordulójára, de arra is, hogy a zene nem ismer határokat.

Zsúfolásig megtelt a nézőtér a barlangszínház különleges akusztikájú termében, ahol olyan nagy sikerű filmek zenéi is felcsendültek, mint a Star Wars, a Karib tenger kalózai vagy a Harry Potter. A zongoraművész a világ legnagyobb színpadjain lépett már fel, azonban szimfonikus zenekarral ilyen formában még nem lépett a pódiumra.

Péter Bence, zongorista:

"Nagyon különleges alkalom ez a mostani, mert nem a hagyományos szóló zongora koncertshow-t hoztuk el, hanem ez egy teljesen új projekt, ami nagyon izgalmas, és reméljük, hogy hosszú távú lesz. Rengeteget dolgoztunk a győri filharmonikusokkal, hogy megcsináljuk zenekarra az átiratokat."

A zenész igazán népszerű akkor lett, amikor ismert dalokat egy szál zongorával különleges formátumban dolgozott fel, és a videómegosztón több mint 51 millióan hallgatták meg. Különleges átiratai meghallgathatóak itt.

Amerikában, Kínában, Franciaországban, Németországban és a világ számos területén koncertezett már, itthon azonban ritkán lép színpadra. Ezért is volt különleges a barlangszínházi koncert, ahol saját szerzeményeit is meghallgathatta a közönség és óriási ovációval hálálta meg.

A mostani koncert címe Határok nélkül. A győri szimfonikusokkal egy olyan hangzásvilágot hoztak létre, amely valóban ledöntötte a határokat.

Péter Bence elmondta: "Klasszikus környezetből jöttem, hisz először klasszikus zenét tanultam, de aztán elkerültem Bostonba a Berklee College of Musicba, ahol filmzene szakra jártam. A filmzene egy nagyon jó kapocs a klasszikus zene és az ismerősen csengő populáris dalok között. Ez az átjárhatóság a műfajok között az, ami nekem nagyon tetszik és ennek a népszerűsítését missziómnak tartom."

Péter Bence amellett, hogy világhírű zongorista, zeneszerző és zenei producer, 2012-ben világrekordot döntött, amikor egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg egy zongorán. Ezzel a teljesítménnyel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe.

 

Legnépszerűbb cikkek