| 2023. március. 29. | 2 perc olvasás

A Zeneakadémia és a Soproni Egyetem a Piano Day alkalmából kötött együttműködési megállapodást

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Soproni Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött, egy közös hangversenysorozat és további szakmai partnerség megvalósítása érdekében.

Az összefogás eredményeként a Zeneakadémia növendékei 2023 őszétől egy hangversenysorozat formájában jutnak bemutatkozási lehetőséghez, amely elősegíti a zenésztehetségek színpadi tapasztalat és rutinszerzését. A zeneszerető egyetemi polgárság és a soproni közönség ezáltal egyedi kulturális élményekkel gazdagodhat. A hangversenybérlet sorozat tervezett helyszíne az újjászületett Ligneum Rendezvényház és Látogatóközpont lesz, de további koncerteket terveznek az Esterházy palotában is. 

fotó: Soproni Egyetem

Az első nyilvános bemutató hangversenyt a Madarak és fák napja előestéjére, május 9-re tervezik, amikor a bérletek meghirdetése és értékesítése is kezdetét veszi.  

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében dr. Vigh Andrea és a Soproni Egyetem részéről prof. dr. Fábián Attila rektorok által jegyzett megállapodás számos lehetőséget biztosít a művészeti-oktatási területen történő további széles körű szakmai együttműködésre, amelyet a két intézmény szakemberei közösen dolgoznak ki. 

fotó: Soproni Egyetem

Az együttműködés ünnepélyes aláírása 2023. március 29-én, a “Zongora napján” került sor. A Piano day a zongora 88 billentyűjére utalva az év 88. napja. Az 52 fehér és 36 fekete billentyű használatával zongoraszóval telt meg aznap délután a Ligneum és a Botanikus kert. A Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI zongora szakos növendékei és tanárai, valamint a Soproni Egyetem zenekedvelő magyar és külföldi hallgatói és oktatói kora estébe nyúlóan különböző zongoradarabokat gyakoroltak és adtak elő. Az együttműködés megkötésén jelen volt dr. Farkas Ciprián polgármester is.

Dr. Vigh Andrea rektor hangsúlyozta, hogy fontos a mindennapos kultúra fogyasztás, ami felfrissíti az elmét, és új impulzusokat ad a befogadónak, illetve az élet minden területére pozitív hatással van, a zene pedig határok nélküli.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora kiemelte: az egyetem fontos küldetése, hogy művelt embereket bocsásson ki a társadalomba a diplomájukkal. A komolyzene örök, a Zeneakadémia pedig nemzeti kincs, amit Sopronban is meg kell mutatni.

fotó:Soproni Egyetem
fotó:Soproni Egyetem

 

Legnépszerűbb cikkek