| 2021. március. 23. | 2 perc olvasás

A zöldhulladék gyűjtésének lehetőségei és szabályai

A zöldhulladék kezelése nemcsak a kerttel rendelkező háztartások feladata, hanem – az önkormányzati szabályozás értelmében – az ingatlan előtti területen élő fák után is össze kell gyűjteni, és kezelni kell a lehullott leveleket. A szabályoknak megfelelően a zöldhulladék elszállítását házhoz menő rendszerben, évente 8 alkalommal biztosítják is a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat befizet lakossági ügyfelek részére. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a zöldhulladékgyűjtésről.

A zöldhulladékot gyűjtheti az erre a célra rendszeresített, emblémázott, 170 literes zsákban, amelynek ára 220 forint, vagy szabványos, barna fedővel és barna színű kukatesttel rendelkező, az STKH-nál Sopronban és térségében ingyenesen igényelhető hulladékgyűjtő edényekben. A lakóhelyéhez legközelebb eső zsákértékesítési pontról részletes tájékoztatást talál a társaság honlapján.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírásaival összhangban évente 8 alkalommal, áprilistól novemberig havonta egy-egy alkalommal, előre meghirdetett időpontban, házhoz menő rendszerben biztosítják a zöldhulladék elszállítását. Amennyiben az egyes önkormányzatok szükségét érzik, és erre külön szerződést kötnek, úgy az adott településeken már márciusban indulhat a zöldhulladékgyűjtés házhoz menő rendszerben. A begyűjtések pontos időpontjáról az STKH honlapján található hulladéknaptárakban tájékoztatják az ügyfeleket. A kukát vagy a zsákot a begyűjtés napján reggel 5 óráig kell kihelyezni az ingatlan elé.

De mi számít pontosan zöldhulladéknak? Az erre a célra kijelölt zsákokban és edényekben elhelyezheti a fák és bokrok ágnyesedékeit (maximum 5 centiméter átmérőig), a lenyírt füvet és a lehullott leveleket. A túlrakott vagy túlsúlyos edények sérüléséért a zöldhulladékgyűjtő kukák esetében sem tudnak felelősséget vállalni, ezért vegye figyelembe a gyártó által meghatározott súlykorlátot.

Tilos a zsákba és edénybe földmaradékot, nádat, tuskót, konyhai hulladékot dobni, de szintén nem kerülhet bele állati maradvány, forgács, fűrészpor és a kommunális vagy szelektív gyűjtésből származó hulladék sem. A nem megfelelő hulladékkal megrakott zsákok és kukák elszállítását szolgáltatóként megtagadhatják.

Kertes házaknál érdemes kipróbálni a kerti komposztálást is, hiszen így értékes tápanyaggal dúsíthatja a termőföldet. A levegő védelmének érdekében várhatóan bevezetésre kerül a közeljövőben a kiskerti hulladékégetés tilalma, ezért mindenképpen jó döntést kell hozni a házaknál keletkező zöldhulladék megfelelő kezelése érdekében.

A zöldudvarokban nem adható le a kerti hulladék, erre a célra Sopron, Fertőendréd, Csér, Kőszeg és Celldömölk településeken külön komposztáló telepeket működtetnek. Az imént említett telepekre (a lakóhelyük alapján) szerződött lakossági ügyfelek nagyobb mennyiségben keletkező zöldhulladékot meghatározott mennyiségben (300 kilogramm/alkalom) ingyenesen szállíthatnak be évente hat alkalommal.

 

Borítókép forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek