| 2024. február. 14. | 3 perc olvasás

Ádámok és Évák Ünnepe a Soproni Petőfi Színházban

Közel 100 gyerek részvételével adták elő a Soproni Petőfi Színházban az Ádámok és Évák program keretében az Ember tragédiáját. A városból és környékéről összesen hat oktatási intézmény jelentkezett, hogy a nézők az általános és középiskolások szemszögéből láthassák Madách Imre művét. A produkciót Németh Ervin állította színpadra, a segítőkkel együtt megközelítőleg 120-an vettek részt az elkészítésben.

Az Ádámok és Évák ünnepe elnevezésű országos kezdeményezés a Szolnoki Szigligeti Színházból indult el még 2010-ben. Az ötletgazdák a teátrum akkori igazgatója, Balázs Péter és művészeti vezetője, Kiss József voltak. Miután Kiss József lett a soproni intézmény igazgatója, célként jelölte meg, a színházi nevelési program keretében jelenjen meg Sopronban egy ilyen előadás, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a színház világához, saját élményként éljék át a színjáték varázsát, a közös alkotás örömét, s ezen keresztül is megismerjék magyar drámairodalom kincseit.

fotó: Rombai Péter 

A most elkészült előadás előtt az igazgató köszöntőjében elmondta:15 évvel ezelőtt Sopron is csatlakozott a kezdeményezéshez, most ismét született egy ilyen előadás. Kiemelte, megmérettetés, kihívás, beavatás a magyar kultúrába az, hogy egy nagy alkotó ember nagy gondolatait tolmácsolhatják a diákok a maguk nyelvén, bátran, az európai kultúrkörbe tartozóan. Reméli, a fiatalok, ami élményt kapnak, megélnek, elviszik majd magukkal.  

Savanyu Gergely, a soproni teátrum színművésze volt a házigazdája a rendezvénynek, akitől megtudták a nézők: minden iskola más stílusban adta elő a színeket. Akadt olyan, ami a drámai szituációt helyezte középpontba, vagy az író sorait értelmezte újra prózában. Találkozott a közönség mozgásszínházi eszközökkel, calamint táncelemekkel.

fotó: Rombai Péter 

A keddi előadás zsűri, illetve ahogy a rendezvényen hívták őket, úgynevezett "igazlátók" előtt zajlott. Ennek tagjai: Tóth Éva kulturális tanácsnok, Sass László, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának az elnöke és Kiss József igazgató voltak. A rendhagyó előadásban a madáchi Tragédiából  a soproni Széchenyi István Gimnázium a IV. színt – Egyiptomot , a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium az V. színt – Athént –, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola a VII. színt – Bizáncot –, a Beledi Általános Iskola VIII. és X. színt – Prágát –, a soproni Vas- és Villamosipari Technikum a XI. színt – Londont –, és a szintén soproni Petőfi Általános Iskola a XII. színt – A falansztert – mutatta be.

fotó: Rombai Péter 

A közönség valóban változatos színházi nyelvű jeleneteket látott, ahol jól megfért a népzene, a rap, a néptánc, a versenytánc, mély tartalmú drámai képek, erőteljes, dinamikus alakítások, a humort sem nélkülöző helyzetek, a mára reflektáló, üzenő rendezői gondolatok. Egyszerre bukkantak fel a színházi formanyelv szabad világában mindezek, legyen szó díszletről vagy jelmezről, párbeszédekből, akár álmokról. Így a közönség a sok ötlet közben valóban színesen, sokoldalúan mélyedhetett el abban, miként is él Madách Imre és örök műve ma az Ádámok és Évák ünnepe keretében a diákságban a soproni színpadon.    

A zsűri minden csoportot köszöntött, értékelt. Külön kiemelte felkészítő tanárok munkáját. Mert nélkülük nem sikerülhetett volna ez az előadás. A soproni teátrum pedig szakmai segítséget nyújtott az oktatási intézményeknek. 

fotó: Rombai Péter 

A soproni Vas-és Villamosipari Technikum csoportját Papp Attila színművész, a Széchenyi István Gimnázium 10. osztályosait Molnár Anikó és Rudolf Teréz Lilla művészek mentorálták, a Szent Orsolya Gimnázium középiskolás tanulói Szőcs Erika színművésszel készültek. A Petőfi Általános Iskola nyolcadikosai a tánc formanyelvén dolgozták fel a jelenetüket, őket Németh Ervin látta el jó tanácsokkal, csakúgy, mint a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola hetedik osztályosait is, a Beledi Általános Iskola pedig Marosszéki Tamás színművész segítségével dolgozott. 

Kiss József két csapatról mondta el a gondolatait. A Széchenyi István Gimnázium jelenetéről úgy fogalmazott, élvezetes volt számára. Megragadta, hogy milyen szépen, tisztán beszéltek. Az erőteljes, mögöttes gondolatok, indulatok éltek, energikusan hatottak. Szépen komponált képekkel dolgoztak, erőteljes alakításokkal. Az is örömet jelentett számára, mindenki megmutathatta magát és a zenekar is szépen dolgozott.    

fotó: Rombai Péter 

A Beledi Általános Iskola VIII. és X. színt – Prágát – vitte színre. Róluk azt mondta az igazgató: élvezte a játékot, inspirálóan hatott rá, remek ötleteket látott. Jelen volt a színpadon az életkornak megfelelő báj, vidámság, igazi színházat produkált a csapat. A rap kiváló, magával ragadó ötletnek bizonyult - nem véletlen jött a nyílt színi taps. Számára nagy hatást adott, amit látott. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek