| 2022. április. 29. | 1 perc olvasás

Áder János köztársasági elnök felkérte Orbán Viktort kormányalakításra

Áder János fogadta a miniszterelnököt a Sándor Palotában. A köztársasági elnök Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra, aki a felkérést elfogadta.

Áder János leköszönő köztársasági elnök elmondta: harmadik alkalommal állhat Orbán Viktor társaságában ilyen helyzetben a sajtó képviselői előtt. A rendszerváltás óta a kilencedik választás történt, de sok mindenben első is volt.

Első esetben indult két pártszövetség, ekkor volt a legtöbb választási megfigyelő és most nyújtották be a legkevesebb panaszt.

A választók döntése világos és egyértelmű, a választás pedig szabad és demokratikus volt.

Az Országgyűlés legitimitását megkérdőjelezni nem lehet. Ismertette, hogy a mindenkori köztársasági elnök feladata, hogy az Országgyűlés számára javaslatot adjon a miniszterelnök személyére.

 

Harmadik alkalommal javasolja Orbán Viktor személyét, aki elfogadta a megbízást.


Orbán Viktor úgy fogalmazott: Egyértelmű igennel választolt arra, hogy készen áll a kormányalakításra. A közvélemény érdeklődése most leginkább a kormány összetételére irányul, de Orbán Viktor jelenleg nem kívánt konkrétumokat mondani. Ismertette, hogy több miniszterjelölttel is folytat tárgyalásokat.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően az előttünk álló négy év feladatainak megértéséből vezeti le a kormány összetételét. Az élet gyorsan változik egész Európában, ezért Magyarországnak arra van szüksége, hogy mindig olyan kormánya legyen, ami az aktuális kihívásokra választ tud adni.

Orbán Viktor kitért arra, hogy egy egészen más évtized kezdődött meg, háború van a szomszédunkban és a járványok korából sem lábaltunk ki, továbbá a gazdasági nehézségekre is megfelelő válaszokat kell adni. Április 3-án az emberek arra adtak felhatalmazást, hogy megvédjük Magyarország eddig elért eredményeit – emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjemelésről és az árstopokról a már ügyvezetőként működő kormány hozott döntéseket.

Legnépszerűbb cikkek