| 2023. március. 20. | 1 perc olvasás

Áder János: Sopron várhatóan teljesíteni fogja a klímacélokat

Sopron és Salgótarján várhatóan teljesíteni fogja a klímacélokat - erről Áder János volt köztársasági elnök beszélgetett a két város polgármesterével Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

A volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte: az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz csatlakozó települések, országok vállalták, hogy 2050-re 1990-hez képest 80 százalékkal csökkentik károsanyag-kibocsátásukat. A mozgalomhoz a magyarországi megyei jogú városok is csatlakoztak 2018-ban.

Ezeknek a vállalásoknak a teljesítése az ország presztízse szempontjából is fontos - mutatott rá Áder János a podcastban, amely a legnépszerűbb videómegosztón is elérhető.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és Fekete Zsolt , Salgótarján polgármestere megerősítette, hogy városuk tudja teljesíteni a célt.

Dr. Farkas Ciprián beszélt arról is, hogy a soproni panelfelújítási programban 5200 lakás újult meg épületgépészeti és energetikai szempontból, ez az ottani panellakások több mint 90 százaléka. A program finanszírozását az állam, az önkormányzat és az adott társasház egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban fedezte. A közvilágítás korszerűsítése során a város mintegy 6000 villanyoszlopából 2500 kapott ledes fényforrást. Ahol cserélték a lámpákat, ott felével csökkent az energiafogyasztás.

A Zöld busz program nagy kérdése a finanszírozás - mondta, hozzátéve: Sopronban 27 busz biztosítja a közösségi közlekedést, cseréjük meglehetősen költséges. De ezen túlmenően szemléletformálásra is szükség lenne, hiszen jelenleg jobbára azok használják a közösségi közlekedést, akiknek ingyenes: nyugdíjasok, kismamák, iskolások.

A városban bővítik a kerékpárutakat, ami a turizmus miatt is fontos. A zöldítési program keretében pedig új közparkokat hoznak létre, továbbá támogatják azokat a céges beruházásokat, amelyek napelemmel biztosítják a szükséges energiát - ismertette dr. Farkas Ciprián.

 

Legnépszerűbb cikkek