| 2021. június. 14. | 2 perc olvasás

Adj vért, adj reményt!– Június 14-e a véradók világnapja

Június 14-én Karl Landsteiner, az AB0 vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapján ünnepeljük a véradók világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által 2004-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos, ellenőrzött vér fontosságára, egyben világszerte köszönetet mondjon az önzetlen segítőknek.

A vér egyetemes szükséglet, ugyanakkor a világ számos pontján nem biztosított a hozzáférés azok számára, akiknek szüksége lenne rá. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű, biztonságos vér álljon rendelkezésre, világszerte folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére, hiszen a vér csak véradással pótolható. A COVID-19 pandémia kezdete óta a véradók a veszélyhelyzeti korlátozások alatt számos országban, így Magyarországon is hozzájárultak a vérkészlet megfelelő szinten tartásához. Ez a rendkívüli helytállás a világjárvány idején rávilágított arra, hogy az elhivatott, önkéntes véradók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségügy támogatásában, a hétköznapokban és vészhelyzetekben egyaránt. Az idei év központi üzenete a köszönet, köszönet a véradóknak, akik reményt nyújtanak a rászorulóknak, és hozzájárulnak a világ működéséhez azáltal, hogy másokon önzetlenül segítenek.

A Magyar Vöröskereszt, az országos vérkészletért felelős Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) véradás-szervezési szakmai partnereként, az OVSz-szel együttműködve az elmúlt évben azon dolgozott, hogy a véradás lehetősége az OVSz által biztosított biztonságos keretek között minél több ember számára elérhető legyen. A humanitárius szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy az előttünk álló hónapokban is menjen el vért adni, hiszen nyáron rendszerint csökken a véradók aktivitása.

Június 14-én a Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel folytatja a tavaly indult „Véradók fája” kezdeményezést, és idén Esztergomban ültetnek el egy különleges, vöröslevelű oszlopos vérjuhart (Acer platanoides 'Crimson Sentry'), jelképezve a véradást, valamint az önkéntes véradók önzetlenségét. Ezen a napon országszerte 47 helyszínen várják a véradókat.

A világnaphoz kapcsolódóan 20 napos véradó kampányt indítanak a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével összefogásban. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára, és üzemel majd különleges véradóhelyszínként. A pontos helyszínek az alábbi oldalon érhetőek el: http://hotelhero.hu/orszagos-verado-het/ Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. (Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.) A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és www.voroskereszt.hu oldalakon.

Címkék: véradók

Legnépszerűbb cikkek