| 2022. március. 29. | 2 perc olvasás

Agrárfórumot tartottak Fertőszentmiklóson

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szervezésében agrárfórumon ismerhették meg a gazdálkodók az európai uniós közös agrárpolitika változásait kedd délután Fertőszentmiklóson.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a magyar vidék nagyon sokat fejlődött, és izgalmas lesz a következő időszak is. Kiemelte, hogy Magyarországon nagyságrendileg 5 millió hektár termőterület van, amelyből 2 millió hektár erdő. Győr-Moson-Sopron megye az országos átlagnál jobb adatokkal rendelkezik, mert a terület 60 százalékán szántóföld van, 19 százalékán pedig erdőművelési ágon folyik gazdálkodás.

Fotó: Griechisch Tamás

„Nem mindegy, hogy a Vidékfejlesztési Program, a közös agrárpolitika egésze mekkora büdzséből gazdálkodik, és azt milyen formában tudjuk felhasználni” – mondta, hozzátéve, hogy a közös agrárpolitika két pillérből áll, az egyes pillérhez a közvetlen kifizetések tartoznak, ehhez nem lehet, a ketteshez viszont kötelező hazai társfinanszírozást párosítani. Utóbbinál a társfinanszírozás mértéke politikai döntés – mondta. 

Győrffy Balázs kiemelte, hogy a következő hét év alatt mintegy 7600 milliárd forintos büdzsé biztosítja, hogy a közös agrárpolitikában megfogalmazott célokat el tudjuk érni, ebből a Vidékfejlesztési Program összege közel 4600 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 17,5 százalékos társfinanszírozási mérték 80 százalékra emelkedik, vagyis minden 100 forintból, amit a gazdák elnyernek a Vidékfejlesztési Programban, 80 forint hazai forrás – szemléltette a kamara elnöke. 

Fotó: Griechisch Tamás

Győrffy Balázs hangsúlyozta azt is, hogy a kormánynak nem csak a szavak szintjén fontos a vidék, mert a tettek is azt mutatják, hogy a vidéket az elmúlt 12 évben élhetővé tették, egyre kevesebben költöznek a városokba. 

Fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy az elmúlt 12 évben nagyon hosszú utat járt be a hazai agrárium, mire megerősödött. Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak meg a gazdák előtt és sokkal jobban meg tudjuk becsülni a magyar földet és a magyar terményeket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek