| 2018. november. 19. | 2 perc olvasás

Akár 10 centiméternél is több hó hullhat kedd délutánig!

Akár 10 centiméternél is több friss tapadó hó hullhat kedd délutánig a Dunántúl nyugati, határhoz közeli területein - áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében. Ugyan a havazás leginkább Vas, és Zala megyét érinti majd, Sopron környékén sem árt majd az elővigyázatosság. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

A meteorológiai előrejelzések alapján bár a hétfő délutáni órákban fokozatosan megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék, de a Nyugat-Dunántúlon éjszakáig még átmenetileg 1-3 centiméternyi friss hó hullhat. Az éjszaka második felében ugyanakkor délnyugat felől újabb, intenzívebb csapadékzóna éri el az országot, melynek nyomán az Alpokalján reggelig 5-10 centiméternyi magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat, kedd délutánra pedig a Soproni- és a Kőszegi-hegységben a hóvastagság meghaladhatja a 10 centimétert is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei így továbbra is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Vasárnap óta egyébként a havazásban érintett nyugati megyékben, így Győr-Moson-Sopron megyében 132, Vas megyében 229, míg Zala megyében 120 tonna útszórósót juttattak ki a téli feladatok végzése során a közútkezelő munkatársai.

A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja.

A közlekedőknek az intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak, ezért érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el: https://utinform.hu/hirek/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek-2. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útállapotokról: https://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság megújult weboldalán itt érhetnek el az érdeklődők: http://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/#more-886.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály

Nyitóképünk illusztráció

Legnépszerűbb cikkek