| 2021. november. 18. | 1 perc olvasás

Akár egy-két héten belül tetőzhet a járvány

A szerdai kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták. 6.013.000-en vették fel legalább az első oltást, 1.714.000 fő pedig a harmadik oltást is megkapta már. Tegnap 131-en hunytak el koronavírus okozta megbetegedésben. A következő hetekben is mindent meg fog tenni a kormány annak érdekében, hogy minél többen felvegyék az oltást – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szakemberek véleménye szerint november végén, december elején tetőzhet a 4. hullám. A kormány továbbra is azt javasolja, hogy mindenki vegye fel az oltást, mert így lehet hatékonyan védekezni a járvány ellen. Akinél már eltelt 4 hónap a második oltás beadása óta, annak mindenképp javasolt a 3. oltás felvétele.

Az alábbi óvintézkedéseket tette kötelezővé a kormány:

- Péntek éjféltől kötelező a maszkhasználat zárt terekben, üzletekben, bevásárló központokban, színházakban, moziban is.

- Szolgáltatásnyújtás esetén ott, ahol rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak a helyiségben, kötelező maszkot hordani. Az iskolákban az igazgatók fognak dönteni a maszkviselési szabályokról.

- Védettségi igazolvány kell az 500 főnél nagyobb rendezvényeken.

- Az egészségügyben dolgozóknak kötelező lesz a 3. oltás.

- Oltási akcióhetet hirdet a kormány november 22-től. Az átoltottság növelése érdekéban a kórházi oltópontokon regisztráció nélkül is lehet jelentkezni oltásra - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A kormány tárgyalta az energiaárakkal kapcsolatos ügyeket is, és úgy vélik: az üzemanyagár rögzítése sikeres volt. Így minden benzinkúton 480 forintért lehet tankolni.

A kisvállalkozások számára megnyitják az egyetemes szolgáltatói kört, tehát ők is kedvezményes áron tudják igénybe venni az energiaellátást. 

Legnépszerűbb cikkek