| 2020. szeptember. 18. | 1 perc olvasás

"Akik bátrak és hősök voltak" - kiállítás a belvárosban

„Akik bátrak és hősök voltak” címmel nyílt köztéri kiállítás pénteken Sopron belvárosában a Mária szobor melletti téren. A kiállítás témája a honvédelem és nemzeti ellenállás az első világégés utáni Magyarországon, mely időszakban Sopron kiemelt figyelmet kapott a Rongyos Gárda kapcsán. A köztéri installáció a modern technikát használva igyekszik közelebb hozni a történelmet a fiatalokhoz.

- Nagyon örülök annak, hogy a patrióták egyesülete, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatával ezt a kiállítást ide a Várkerületre megszervezte Trianon 100. évfordulója kapcsán. Mi, soproniak büszkék vagyunk arra, hogy a trianoni békediktátumnak az egyetlen komolyabb területi revíziója az 1921-es népszavazással nálunk valósult meg – mondta el a kiállítás megnyitóján Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


fotó: Griechisch Tamás

Sopron és Magyarország életében meghatározó volt a 1921-es népszavazás, mely 100. évfordulója 2021-ben lesz, s ennek a centenáriumi emlékévnek az első lépése ez a kiállítás. – Minden soproninak, így a polgármesteri hivatal számára is nagyon fontos év lesz. Erre az esztendőre rendezvényekkel, kiadványokkal készül az önkormányzat – részletezte dr. Brummer Krisztián, a polgármesteri iroda vezetője.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítás főszervezője a Magyar Patrióták Közössége fontosnak tartja, hogy a jelentős történelmi eseményeket megismerjék az emberek. – Mint patriótáknak, az a feladatunk, hogy hiánypótló kiállításokkal, figyelemfelkeltő akciókkal elérjük azt, hogy a történelem méltatlanul mellőzött hőseit, szereplőit újra beemeljük a köztudatba – mondta el Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítás péntektől egy hétig, szeptember 25-ig ingyenesen megtekinthető, reggel nyolc órától este nyolcig Sopron belvárosában a Mária szobor melletti téren.  Az ide látogatók a filmek és molinók mellett egy különleges greenbox technológia segítségével korabeli fényképekre helyezhetik magukat, ezzel is még közelebb hozva a történelmet a jelenkorhoz.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek