| 2019. május. 16. | 2 perc olvasás

Akik már-már otthon vannak a Buckhingham-palotában

“Zene, melyben benne van a magyar nép szíve lelke” – e szavakkal dícsérte egy alkalommal Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök Szalonna és bandája fellépését, amely találkozás óta – Károly walesi herceg személyes kérésére – már négy alkalommal is felléptek a brit királyi család zárt körű, családi eseményein is.

S most május 31-én, szombaton ismét egy kastélyba látogatnak el. Ez alkalommal a fertődi Esterházy-kastély vendégei lesznek. “A Haydn-korabeli, akkor cigányzeneként aposztrofált magyar népzene alkalmanként szerves része volt a hercegi ünnepségeknek. Haydnnak is több alkalommal kellett hallania ezeket a zenéket, hiszen számos művében használt idézeteket e folklórból, vagy megidézte azt. Így autentikus helyszínnek tekinthetjük az egykori ünnepségek helyszíneként is használt Marionettszínházat, mostani koncertünk helyszínét” – nyilatkozta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ vezetője.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ vezetője
Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ vezetője

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar, hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Egy olyan kultúrának, melynek gyökerei többszáz esztendőre tekintenek vissza. Arra a sarkos kérdésre, hogy nem a múzeumban lenne-e a helye a mai világban a népi kultúrának a zenekarvezető EMeRTon-, Artisjus- és Liszt-díjas, Érdemes Művész Pál István “Szalonna” így válaszolt egy interjúban: “Akkor az ember is múzeumba való. Mi nem ugyanazok a földművelők vagyunk, akik először mulattak erre a muzsikára. Hiába csűrik-csavarják a népzenét világzenévé, amiről ma sem tudjuk, mi is az pontosan. Amikor én bárhol leültem valakinek muzsikálni, akkor ott mindig megmozdult valami a hallgatóban. Maga sem tudta megmagyarázni, hogy mi, de valami őszintét érzett a muzsikában. Rengeteget utazom, tapasztalataim szerint a népzene a reneszánszát éli.”

Játszottak a világ legnagyobb népzenei fesztiváljainak köztük a washingtoni Smithonian Folklife Festival-on, s a nagy sikert arattak a Fölszálott a páva népzenei vetélkedő házizenekaraként is. Rendszeres résztvevői a Művészetek palotája színpadától a kárpátaljai táncházig majd minden népzenei eseménynek, de emellett felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban.

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, amellyel közösen nyerték el a 2007-es Prima Primissima közönségdíjat. Koncertjeiken – így mostani fellépésük alkalmával is – megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is játszanak. Zenéjük olyan, mint az igazi falusi konyha. Családias és ízes, szerény és virtuóz, benne van az élet minden zamata.

Pál István “Szalonna”
Pál István “Szalonna”

Legnépszerűbb cikkek