| 2022. szeptember. 13. | 2 perc olvasás

Aktív sportolók támogatására indít programot a Soproni Egyetem

A program célja, hogy a fiatalok középiskolai tanulmányaik befejezését követően Sopronban folytathassák tanulmányaik mellett egyesületüknél ígéretes sportolói életútjukat. A kezdeményezésről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót.

Az intézmény saját sportegyesülete, a SMAFC mellett partnerségi kapcsolatot alakított ki a Soproni Darazsak Sportakadémiával, a Sopron Basket Női Kosárlabda Euroliga-győztes klubjával, továbbá az SC Sopron labdarúgó utánpótlásnevelő egyesülettel. 
- Ez az együttműködés azért fontos a Soproni Egyetem számára, mert nemcsak tanítani szeretnénk és kutatni, hanem olyan hallgatókat nevelni, akik a hagyományos tantárgyaik mellett a testkultúrára, a sportra is odafigyelnek. Ezért ettől az évtől kötelezővé válik a Soproni Egyetemen a testnevelés, amelynek kereteit a szakosztályok, valamint a soproni sportegyesületek fogják biztosítani – fogalmazott dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Fotó: Soproni Egyetem/Pluzsik Tamás

A Soproni Egyetem célja olyan tanrend és ösztöndíjrendszer megalkotása, amely segíti a fiatalok kettős karrierjét. – Egy olyan együttműködés kidolgozásán fáradozunk, amelynek segítségével a Sopronban nevelődő élsportolók itt helyben folytathatják tanulmányaikat. Ez a cél hosszú távon jó mind az egyetem, mind az egyesületek számára – tette hozzá Horváth József, a SMAFC elnöke.

Az intézmény saját sportegyesülete a SMAFC mellett partnerségi kapcsolatot alakított ki a Soproni Darazsak Sportakadémiával, az SC Sopron labdarúgó utánpótlásnevelő egyesülettel, továbbá a Sopron Basket Női Kosárlabda Euroliga-győztes klubjával. - Én azt hiszem, hogy az a szemlélet, amelyet a Soproni Egyetem rektora képvisel egy igazi lokálpatrióta gondolat, amelyet mi maximálisan támogatunk. Külön öröm számunkra, hogy az Euroliga-győztes csapatunkból a tavalyi évben Varga Alíz és Varga Sára, az idei évben pedig Varga Alíz és Sitku Zsuzsa személyében kiemelt top tehetségeink is a Soproni Egyetemet választották – mondta el Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. 

Fotó: Soproni Egyetem/Pluzsik Tamás

Az eseményen a városháza képviseletében részt vett Csiszár Szabolcs. Az alpolgármester örömét fejezte ki a kezdeményezéssel kapcsolatban. - A Soproni Egyetem és a városunk szervesen összefonódik. a mai napon a Soproni Egyetem kezdeményezésére egy olyan találkozó jött létre, amely érinti Sopron élsportját. Az egyetem és a város is szeretné olyan módon szorosabbra fűzni a kapcsolatot, hogy a fiatal sportolók vagy közoktatásban résztvevők is a Soproni Egyetemet válasszák a sportolásuk alatt vagy sportolásuk után – mondta el. 
 

Fotó: Soproni Egyetem/Pluzsik Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek