| 2022. február. 23. | 2 perc olvasás

Áldozatvédelmi Fórumot tartottak a Soproni Rendőrkapitányságon

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak világnapja, ennek alkalmából tartottak tájékoztatást a Soproni Rendőrkapitányság szakemberei.

"Az áldozattá válás egy olyan teher, amit nehéz feldolgozni. A büntetőeljárás ugyan lehetővé teszi a bűncselekményt elkövető személy jogszerű felelősségre vonását, de a sértett sok esetben ettől még nem tud fellélegezni. Aki áldozattá válik gyakran olyan ügyekben kénytelen intézkedni, amikben nem szokott, kevésbé járatos. Ezen kívül olyan érzelmi utóhatása lehet az ellene elkövetett cselekménynek, amit nem tud egyedül feldolgozni" – mondta el Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság áldozatvédelmi referense.

forrás: Soproni Rendőrkapitányság

- A világnap alkalmából megtartott nyílt napunkon Rafai Zoltán szenior alezredes úrral, egyrészről azoknak tudtunk tanácsot adni, akik most szembesültek azzal, hogy a büntetőeljárás lefolytatása nem hozott számukra teljes mértékben megnyugtató megoldást. Volt, aki egy hosszasan elhúzódó kártérítési eljárás miatt keresett meg minket, de volt olyan is, aki egy bonyolult, hétköznapi ember számra nehezen értelmezhető hagyatéki eljárásban szeretett volna útmutatást kapni, és volt, aki arról számolt be, hogy annak ellenére vannak még álmatlan éjszakái az ellene elkövetett bűncselekmény miatt, hogy az elkövetőt már elítélték. Őket abban tudtuk segíteni, hogy felvegyék a kapcsolatot a helyileg illetékes, Szombathelyi Áldozatsegítő Központtal, melynek elérhetőségei: 9700 Szombathely, Thököly Imre utca 14. fsz. 6., telefon: +36-30-682-7113, +36-30-662-2187, email: [email protected]. Itt többek között személyre szabott, és a helyzethez illeszkedő teljes körű tájékoztatásban, érzelmi segítségnyújtásban - az áldozat igénye szerint akár pszichológus szakember közreműködésével –, a problémamegoldó szervhez történő átirányításban, valamint érdekeik érvényesítésének elősegítésében tudnak nekik szakszerű támogatást biztosítani – folytatta az őrnagy.

- Másrészről prevenciós javaslatokat adtunk a hozzánk fordulóknak. Egyebek mellett felhívtuk arra a figyelmüket, hogy mindig győződjenek meg arról, mielőtt elhagyják otthonukat, hogy a bejárati ajtót, a földszinti nyílászárókat, és a kertkaput is bezárták. A szerződéseket mielőtt aláírják, figyelmesen olvassák el, az apróbetűs részeket se hagyják ki, amennyiben szükséges kérjenek szakembertől segítséget! Csak az elvégzett munka után fizessenek munkadíjat, az anyagdíjat csak számla ellenében fizessék ki, a szakemberről, mielőtt a munkával megbízzák, kérjenek referenciát. A gépjárműben látható helyen sohase hagyják értéktárgyaikat. Nagyobb értékben készpénzt ne tároljanak otthon! Ha elutaznak, kérjenek meg egy ismerőst vagy egy megbízható szomszédot arra, hogy rendszeresen ürítse a postaládájukat! Az interneten keresztül történő ismerkedésnél mindig legyenek elővigyázatosak, ne felejtsék, hogy sohasem lehetnek abban teljesen biztosak, hogy valóban azzal ismerkedtek meg, akinek a profilját látják. Az utazásról készült fotókat csak a hazautazás után posztolják, de a képek láthatóságát ekkor is érdemes az ismerőseikre korlátozniuk – osztott meg tanácsokat a referens.

Ne felejtsék, van segítség a bajban! Az Áldozatsegítő Szolgálat éjjel-nappal díjmentesen hívható telefonszáma: 06 80 225 225.

Legnépszerűbb cikkek