| 2020. január. 30. | 2 perc olvasás

Álhírek terjednek a koronavírussal kapcsolatban

Hazugságok, álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban – írta az Origo hírportál szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központra (KTK) hivatkozva.

A KTK a koronavírussal kapcsolatban közölte: a kormány szerdai ülésén meghallgatja Müller Cecília országos tiszti főorvost, aki délután tájékoztatja a nyilvánosságot az aktuális helyzetről.

Az Origo a KTK-t idézve kiemelte: az utóbbi hetekben rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő hírek láttak napvilágot a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről.

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben.
A kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben.

Hangsúlyozták: Magyarországon továbbra sincs tudomásuk koronavírusos betegről. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

A cikkben azt írták: a Kínából ismert számok egyelőre nem adnak okot pánikra, a problémát a vírus felgyorsult terjedése okozhatja. Ezt elősegíti az a tény, hogy a lappangási idő akár két hét is lehet, ám a vírus ez idő alatt is fertőz. A betegség terjedésének ugyancsak kedvez, hogy a kínai holdújévi ünnepségek idején gyakrabban utaznak haza a világ minden tájáról a kínai állampolgárok.

A kínai hatóságok azonban számos intézkedést megtettek már a vírus megfékezése érdekében: többek között számos, a közösségek által használt intézményt bezártak, több ünnepséget elhalasztottak.

Emlékeztettek arra is, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg senkinek nem ajánlott Hupejbe utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták a tartományt, így nem lehet elhagyni sem.

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik – írta az Origo, hozzáfűzve: mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük. A tárca a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek