Altmann Jakab János, Oscar-díjas operatőrre emlékeztek a Lenck-villában

Október 5-én ünnepeljük a soproni származású Oscar-dijas operatőr, John Alton 121. születésnapját. A legendás szakemberről előadásokkal és filmrészletekkel emlékeztek meg a Lenck-villában.

John Alton, alias Altmann Jakab János Oscar-díjas operatőr 1901. október 5-én született Sopronban és 1996. június 2-án, 95 éves korában halt meg a kaliforniai Santa Monicában. A legendás szakember nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az „Ördögszoros”, a „Fényes esküvő”, a „Bűnbanda” vagy az „Alcatrazi ember”.

A legendás operatőr 1951-ben az „Egy Amerikai Párizsban” című filmért nyerte el a "legjobb operatőrnek" járó Oscar-díjat.
Fotó: Griechisch Tamás

"Alton a klasszikus korszak legismertebb film noir alkotásainak volt az operatőre, aki a hollywoodi sikereken át lett a szakma vitathatatlan tekintélye. 1920-ban kezdett Los Angelesben a filmiparban dolgozni mint filmlaboratóriumi technikus, majd néhány év múlva már segédoperatőr lett. Később a Paramount Pictures Joinville Studios operatőr részlegét vezette. 1932-ben Argentínába költözött, ahol számtalan spanyol nyelvű filmet forgatott és létrehozta az ország első hangstúdióját.

A 30-as évek végén tért vissza Hollywoodba és az akkori idők legkeresettebb operatőre lett

- mondta Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke. 

Fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen Csiszár Szabolcs is méltatta  Altmann Jakab János munkásságát, aki alázatos és kitartó munkával Hollywood meghatározó filmes szakembere lett.

Sopron Oscar-díjas hollywoodi operatőrrel is büszkélkedhet John Alton, avagy Altmann Jakab János személyében, aki 1951-ben nyerte el a filmes szakma legnagyobb elismerését

- tette hozzá Sopron alpolgármestere. 

Fotó: Griechisch Tamás

John Alton életében egyetlen magyar filmet sem forgatott. Tehetsége másutt kamatozott. 1932-ben ő fotografálta az első argentin hangosfilmet (Los Tres Berretines), kis költségvetésű bűnügyi filmeken csiszolódott mesteroperatőrré.

Az eseményen többek között Mágel Ágost önkormányzati képviselő, dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója, valamint a Magyar Hollywood Tanács több tagja is részt vett.  

Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek