| 2021. január. 3. | 2 perc olvasás

Amerikában lett világhírű az első magyar mérnöknő

Tudtad, hogy Pécsi Eszter az első magyar mérnöknő, aki 1920. március 8-án vette át építészmérnök diplomáját Simonyi-Hajós Irma, Sternberg-Várnay Marianne építész és Máhrer Vilma gépészmérnök mellett?

Pécsi Eszter (Kecskemét, 1898. március 8. – New York, 1975. május 4.) Pollák Eszter néven született egy nehéz anyagi körülmények között élő, hétgyerekes családban. 1915 és 1919 között a Technische Hochschule hallgatója volt Berlin-Charlottenburgban. Amikor 1919-ben a budapesti Műegyetem megnyílt a nők előtt, hazatért és itthon fejezte be tanulmányait. Pályafutását a Guth és Gergely mérnöki irodában kezdte, ahol hamar vezető tervező lett. Építészként ő tervezte Hajós Alfréd margitszigeti fedett uszodájának három csuklós vasbetoníveit, illetve a bánhidai centrálé turbinaalapjait. Pécsi Eszter készítette az első budapesti vasszerkezetű magasházként épült Fiumei úti baleseti kórház, és a Kútvölgyi úti kórház statikusi terveit. Férjével, Fischer Józseffel a magyar modernista építészet meghatározó alakjai. 

Pécsi és Fischer
Pécsi és Fischer
https://www.bme.hu/

A házaspár a második világháború alatt emberségéről is tanúbizonyságot tett: Pécsi Eszter és Fischer József a családi házukban több vallási és politikai menekültet bújtattak, köztük Schaár Erzsébet és Vilt Tibor szobrászművészeket, Major Tamás színművészt, de Fischer József hamis iratok gyártásával is próbált minél több embert megmenteni.

Az 1956-os forradalom alatt Pécsi Eszter a KGMTI forradalmi bizottságának elnökeként tevékenykedett, bár nem vett részt forradalmi eseményekben, 1957-ben politikai okokból mégis elbocsátották, mivel férje a harmadik Nagy Imre-kormány tagja volt. A forradalmat követően Pécsi Eszter emiatt, közel hatvan évesen egyedül kényszerült disszidálni: először Bécsben telepedett le, ahol a Krapfenbauer építészeti irodavezető tervezője (1958–1959) lett, az ő nevéhez fűződik az osztrák főváros első többemeletes parkolóháza az Operaház mellett. 1958-ban New Yorkba költözött. Hamar komoly karriert futott be, a Farkas & Barron és a Skidmore, Owings and Merrill (SOM) iroda főmérnöke, statikus vezető tervezője lett, tanári állást kapott a New York-i Egyetem is. 

Hotel Americana
Hotel Americana
https://terlatas.com/

A mérnöknő a New York-i ENSZ palotával szemben épülő magasházak tervein dolgozott, és amikor felépült az acélváz, ellátogatott a helyszínre, hogy személyesen vizsgálja meg, minden a helyén van-e. A hetvenhez közelítő Pécsi Eszter felkapaszkodott a vázra, és egyre magasabbra mászva ellenőrizte az építkezés minőségét. A járókelők csupán annyit láttak, hogy egy idős hölgy kapaszkodik felfelé, így csak egy dologra tudtak gondolni: le akar ugrani. Kihívták hát a rendőröket, akik megpróbálták volna lebeszélni az öngyilkosságról a hölgyet, mire ő közölte, éppen dolgozik, és bár könnyedén le tudna mászni, de ha már vették a fáradtságot és kijöttek, vigyék le nyugodtan a darus kocsival.

Amerikai munkásságát a toronyházak határozták meg. Jelentős úszó vasbetonlemezes és toronyalapozásokat, a szokásosnál magasabb acélvázszerkezeteket alkotott. Ő készítette az első vasbetonvázas felhőkarcolónak, a Hotel Americanának, valamint a Columbia Egyetem két toronyházának statikai terveit. Különleges alapozási módszert dolgozott ki a Hudson folyó partján épülő toronyházakhoz, ezzel Amerikában 1965-ben elnyerte az év statikusa címet. 

Pécsi Eszter
Pécsi Eszter
https://terlatas.com/

Forrás: https://terlatas.com/

Borítókép: Pécsi Eszter (1898-1975), az első magyar mérnöknő oklevele, Műegyetem

Fotó: OTS

Legnépszerűbb cikkek