| 2022. szeptember. 21. | 3 perc olvasás

Amerikáig jutottak az eszükkel

Az USA legjobb egyetemein is körbenézett a licista csapat, aminek tagjai az IdeaFest középiskolásoknak szóló vállalkozói ötletversenyét megnyerve tanulmányúton ismerkedhettek meg nemcsak Amerikával, hanem a tengerentúli startupok világával is.

Kiss Dániel, Ábrahám Gergő és Winkler Dominik Folczné Polgár Annamária tanárnő segítségével több mint négyszáz diákot maga mögé utasítva nyerte meg az előző tanévben az IdeaFest ötletversenyét. A fiúk erőnléti sportolóknak szánt alkalmazást raktak össze. A telefonos applikáció könnyebben kereshetővé teszi a versenyeket, megkönnyíti a szervezők, a részvezők életét, a nevezést, az információáramlást. A verseny során nem pusztán kitalálták az alkalmazást, meg is valósították annak prototípusát, sőt, a kiírásnak megfelelően koncepciót, üzleti és marketingtervet készítettek, piackutatást végeztek, s kiválóan prezentálták ötletüket. A raceentr.io névre hallgató líceumi csapat megérdemelten nyerte az INPUT Program, a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Express Innovation Agency szakmai támogatásával megrendezett háromfordulós versenyt. Amerikai tanulmányút volt a jutalmuk, ami a vakáció alatt meg is valósult.

- Az INPUT Program keretén belül utazhattunk, ők szervezték meg az úticélokat is, és igyekeztek a fiúk kívánságai szerint összeállítani a programot. Eredetileg ugyan júniusban mentünk volna egy nagyobb csoporttal, de az érettségi miatt ez nem volt lehetséges, így augusztusban csak a líceumi csapat utazott - mondta elöljáróban Folczné Polgár Annamária tanárnő. New York és Boston voltak az út állomásai, s azon túl, hogy a két nagyváros nevezetességeit is megnézhették, természetesen komoly szakmai programokon is részt vettek.

- Ezek közé tartoztak azok a találkozók, amiken a profi amerikai startupperekkel együtt vehettünk részt - veszi át a szót Ábrahám Gergő. - Pozitívan fogadtak bennünket, mi is beszélhettünk az ötletünkről, ami mindenkinek tetszett, közben pedig belekóstolhattunk, hogy működik egy ilyen ötletbörze az amerikai üzletemberek világában. A kérésünkre három szuper egyetemre is elvittek bennünket, így bejárhattuk a Harvard, a Columbia és a bostoni MIT campusait, beszélgettünk diákokkal is. Elképesztő volt, milyen hatalmas, jól felszerelt és szolgáltatásokkal ellátottak az ilyen nagy egyetemek. A diákoknak át sem kell lépniük az intézmény határait, az üzletektől a sportpályákig minden a rendelkezésükre áll - mesél tapasztalataikról Gergő.

A szakmai programok mellett persze jutott idő a klasszikus turista célpontok bejárására is. Manhattanben alaposan körbenéztek, utaztak komppal és uberes Teslával (miután kiderült, hogy a komp csak másnap tér vissza), látták az amerikai Szabadság-szobrot és a New York-i belváros nevezetességeit. Azt mondják, a magas páratartalom mellett a végletesség volt az európai méretekhez szokott szemüknek a legmeglepőbb. "Hogy New York mennyire betonváros főleg akkor tűnt fel, amikor beléptünk a Central Parkba. Mintha egy másik bolygóra értünk volna" - fogalmazott Gergő. New York hihetetlen lüktetése és nagysága után kész felüdülés volt a Bostonhoz tartozó Cambridge utcáit járni...

- Rengeteget adott nekünk ez a verseny és a jutalomút is, egy év alatt rengeteget tanultam, tudásra és értékes kapcsolatrendszerre is szert tettem. A történetnek még nincs is vége, hiszen az alkalmazást szeretnénk továbbvinni, a tanulást pedig folytatni - zárta az élménybeszámolót a Líceum végzőse, Ábrahám Gergő.

Kiss Dánielt Linz-ben értük utol, ahol éppen egy hónapos tanulmányúton vesz részt:

- Érdekes volt megtapasztalni, mennyire különbözik a két kontinens, annak ellenére, hogy nagyon hasonlóak vagyunk. Emellett ez volt az első alkalmunk, hogy egy ekkora méretű várost meglátogattunk, annak minden előnyével és hátrányával. Nagyon hálásak vagyunk az INPUT Programnak a szervezésért, hogy egy, mindannyiunk számára maradandó élményben részesülhettünk. Inspiráló volt látni, hogy kellő szorgalommal milyen egyetemekre juthatunk.

- Az utazást holmi tanulmányi útnak nevezni majdhogynem sértő arra a kalandra nézve, amit átélhettünk. A nyüzsgő város magával ragadja, a grandiózus egyetemek pedig inspirálják az embert, de persze egy manhattani startup komplexumban tippeket kapni egy hetven éves amerikai befektetőtől sem mindennapi élmény. Az egyetemen felsőbb évesekkel beszélgetve pedig azt is megerősítették bennünk, hogy az önéletrajzba is szépen beleillhet egy ilyen út és versenyeredmény - mondta az útról Winkler Dominik.

- Egy szó mint száz, ez egy olyan jutalom és élmény volt, amiről nem is mertem volna álmodni, amikor Dani először vázolta fel az ötletet iskolánk egyik termében, az első megbeszélésünk alkalmával - zárta a már egyetemistaként évet kezdő versenyző.

Legnépszerűbb cikkek