| 2021. augusztus. 4. | 3 perc olvasás

Amikor az álmok valóra válnak…

Látszólag hátránnyal indult az életben Avar Gergely, ám ő a tökéletes példa arra, hogy ha valaki elég tehetséges és kellőképpen kitartó, a maximumot ki tudja hozni magából, sőt még a hátrányából is előnyt tud kovácsolni.

A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium sajátos nevelési igényű tanulók számára indított osztályában érettségizett Geri, ugyanis Turette-szindrómát diagnosztizáltak nála. Ez egy viszonylag ritka idegrendszeri rendellenesség, amelyet a tikknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások és hangadások jellemeznek. A Tourette-szindrómában szenvedők társaságban gyakran kifejezetten szoronganak, a gyermekek pedig sokszor küszködnek tanulási problémákkal, beszédhibával vagy figyelemzavarral. Egyes vizsgálatok szerint közülük sokan átlagon felüli nyelvérzékkel, kiemelkedő művészi vagy zenei tehetséggel rendelkeznek. Geri már jó ideje tünetmentes.

- Meghatározó volt számomra a dESZKa Társulat tagjaként eltöltött öt év – meséli. – Ez volt az első olyan közösség, ahol láttam, mennyire más egy sérült ember értékrendje, mennyire vágynak a szeretetre, ugyanakkor rengeteget adnak. Életre szóló muníciót és sok szép emléket kaptam tőlük.

Gerinek a drámapedagógia és örök szerelme, a videokészítés segített az Eötvösben önmagára találnia és kiteljesednie. A dESZKában megtanult csapatban dolgozni, és rengeteget fejlődtek verbális készségei. 12. osztályban egy Ady-verset feldolgozó videoetűdjével két filmfesztiválon is indult. Évekig filmezett a SopRock táncegyesületnek. Gimnazistaként bejárt a Sopron TV-hez, ahol Riba Szabolcs operatőrnek köszönhetően alapozta meg szakmai ismereteit.

Az érettségi után a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció- és médiatudomány alapszakán folytatta tanulmányait, és idén sikeresen diplomázott. Az egyetemi évek alatt lehetősége nyílt bepillantást nyerni több televízió különböző műsorainak az elkészítésébe. Nyári gyakorlatait egy budai kerületi tévénél töltötte, ahol a tudását tovább mélyíthette.

- Szakdolgozatomban négy olyan filmet elemeztem, amely az autizmussal foglalkozik. Azt vizsgáltam meg, hogy ennek az állapotnak a kommunikációs jellegzetességei hogyan jelennek meg filmes kontextusban – teszi hozzá.

A diplomafilmnek is a szakdolgozathoz kellett kapcsolódnia. Geri diplomafilmjéhez egy nagyon érdekes helyszínt választott: a budapesti Vadaskert Kórház és Szakambulanciát.

- Ebben az intézményben a különböző gyermekpszichiátriai betegségekkel – köztük az autizmussal is - küzdő gyermekekkel, fiatalokkal foglalkoznak nem a klasszikus értelemben vett kórházi körülmények között – teszi hozzá. – Minden azt a célt szolgálja, hogy a gyermekek számára egyfajta „tábori életérzést”, családias, otthonos környezetet biztosítsanak. Itt senki sem visel fehér köpenyt, és az érintett családoknak, szülőknek is nagyon sok segítségét adnak (különböző foglalkozások, szülőtréningek). A diplomafilmemben az alapítvány elnökével készítettem interjút a kórház munkájáról, az autizmusról és az autizmus tüneteinek enyhítését célzó terápiás lehetőségekről.

Egy szaktársával közösen egy másik filmet is készített Gergely, amelyben a magyar paralimpikon, Sipos Péter élettörténetébe pillanthatunk be, aki ifjúkorában veszítette el az egyik karját, és ma már kosárlabdaedzőként sok fiatal példaképe.

Geri már elsőévesen is önkénteskedett a Károlin: kisfilmet készített az egyetem 25 éves jubileumi öregdiáktalálkozójáról. Idén tavasszal pedig több anyagát is leadták az Egyetem kultX nevű online rádiójában.

A friss diplomás egyetemista a közelmúltban kapta az örömhírt, hogy felvették a Károli-egyetem kommunikáció- és médiatudomány mesterképzésére, így szeptembertől ugyanitt folytathatja tanulmányait. A fővárosban kinyíltak számára a lehetőségek. A mesterképzés elvégzése után Budapesten szeretne elindulni, egy kis tévé operatőrjeként kezdené legszívesebben szakmai pályafutását. Szinte minden meg is van benne, ami egy kiváló televíziós műsorkészítő sajátja: vonzza a terepen végzett munka, imád szerepelni, hajtja az örök kíváncsiság. Mivel tudja, hogy érdemes több lábon állni, nyitott a további lehetőségekre is.

Címkék: tehetség

Legnépszerűbb cikkek