Anisits Ferenc, a sportos dízelmotorok atyja

  2021. augusztus 23. - www.sopronmedia.hu

Tudta, hogy az autózást forradalmasító elektronikus szabályozású injektoros, közvetlen befecskendezés dr. Anisits Ferenc (Szolnok, 1938. december 23. –) magyar kutató, fejlesztő gépészmérnök találmánya?

Anisits Ferenc Ausztriában élő mérnök, a BMW-dízelmotorok világhírű fejlesztője. Szolnokon született, tanulmányait is szülővárosában kezdte, érettségit már a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tett 1957-ben. Majd a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol 1962-ben mezőgazdasági mérnöki oklevelet szerzett. Munkahelyein a szocialisták politikailag megbízhatatlanként kezelték, mert az 1956-os forradalom után tiltott határátlépés közben elfogták, a zaklatások miatt végül elhagyta Magyarországot.

Dr. Anisits Ferenc

Dr. Anisits Ferenc

https://www.vezess.hu/

1965 októberében a MAN-cégnél kapott állást, a nagy hajómotorok fejlesztési és kutatóosztályán, itt Rudolf Diesel egykori kísérleti padján dolgozhatott. Szakterülete a körfolyamat-számítás és alapfejlesztések voltak, jártasságot szerzett a számítástechnikában, két év múlva már a cég vezető kutatói előtt tartott előadást.

1973-ban a braunschweigi Műszaki Egyetemen kiváló minősítéssel szerzett doktori címet. A MAN-cégtől osztályvezetőként távozott, mert Svájcba hívták a jó nevű Adolph Saurer autóbusz- és teherautó-gyártó céghez. Itt Fiat-dízelmotorokat fejlesztett, emellett az akkor még ismeretlen, de ma már általánosan használt közös-nyomócsöves befecskendezéssel kísérletezett.

A BMW 1980-ban kérte fel a felső-ausztriai Steyrben újonnan létrehozott dízelfejlesztő központjának vezetésére, ahol két évtizedet töltött el, az itt kifejlesztett dízelmotorok világhírnévre tettek szert. Első nagy sikerük az 1983-as BMW 524td volt - a soros elrendezésű, hathengeres, örvénykamrás, turbófeltöltős dízelmotor rendkívül dinamikusan dolgozott. 1987-ben mutatták be az első, teljesen elektronikus vezérlésű dízelmotorukat, amely komoly feltűnést keltett, továbbfejlesztett változatát még ma is gyártják. Anisits irányításával fejlesztették ki és vezették be a világon először a sorozatgyártásba az elektronikus dízelszabályozást (EDC) és az első közvetlen befecskendezésű V8-as dízelmotort, amely több, teljesen újszerű konstrukciós megoldást tartalmazott.

Dr. Anisits Ferenc, V8 1999

Dr. Anisits Ferenc, V8 1999

https://bmw-grouparchiv.de/

BMW 524td

BMW 524td

https://www.autoszektor.hu/

Anisits Ferenc csapatával három dízelmotor-generáció tizenöt motorját fejlesztette ki, ezekből a mai napig több mint ötmillió darabot gyártottak.
Hat- és nyolchengeres dízeljei 1999-ben és 2000-ben elnyerték az Év motorja kitüntetést, a motor-Oscart. A konstruktőr világhírét négyhengeres, kétliteres dízelmotorja alapozta meg 1998-ban, amikor a BMW 320d modellje a nürburgringi huszonnégy órás autóversenyen messze maga mögé utasította a benzines versenytársakat. 160 kilométerrel előzte meg a többieket, kevés gázolajat fogyasztott, emellett négy és fél másodperc alatt gyorsult 100-ra.

Anisits neve fogalom az autógyártásban, szakvéleményére ma is kíváncsiak, az általa lefektetett körfolyamat-számítás egyenleteit világszerte alkalmazzák és egyetemeken tanítják.
Az elektronikus dízelszabályozás nagy szériában történő bevezetéséért 1995-ben Anisitsnek ítélték Európa legrangosabb műszaki elismerését, a 100 ezer euróval járó Ernst Blickle nemzetközi innovációs díjat.

Forrás: MTI

Borítókép: https://makronom.mandiner.hu/

Kérem, várjon... Kérem, várjon...