| 2016. augusztus. 2. | 2 perc olvasás

Anyatejes táplálás: egy életre nyerhet vele!

A Soproni Gyógyközpontban évente átlagosan 850 baba születik, örvendetes, hogy a kórházból hazabocsátott újszülöttek mintegy 90 százalékát tudja és szeretné is szoptatni az anyukája.

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Az akcióhét célja, hogy minden évben ráirányítsa a figyelmet a szoptatás rendkívüli jelentőségére, valamint globális és közösségi szinten történő támogatására, népszerűsítésére.

A Soproni Gyógyközpontban évente átlagosan 850 baba születik, örvendetes, hogy a kórházból hazabocsátott újszülöttek mintegy 90 százalékát tudja és szeretné is szoptatni az anyukája – mondta el Héberné Őri Éva kórházi védőnő. Ebben pedig nagyon fontos szerepe van a támogatóhálózatnak: a kórházi szakembereknek, a védőnőknek, családoknak és az édesanyát körülvevő közösségeknek is.

Török Tamara a napokban adott életet második gyermekének, Hangának a Soproni Gyógyközpontban. A boldog anyuka kislányát szeretné legalább féléves koráig kizárólag anyatejjel táplálni.

A szoptatás előnyeit nézve Héberné Őri Éva kiemelte: az anyatej összetételében mindig a baba életkorának megfelelően változik, könnyen emészthető, antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, amelyek növelik a betegségekkel szembeni ellenállást. Az anyatej erősíti az immunrendszert, csökkenti a bölcsőhalál, a későbbi elhízás, a szív- és érrendszeri, illetve allergiás betegségek, valamint a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A szoptatás segíti az egészséges fogazat kialakulását is. A szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, fejlődésük kiegyensúlyozott – emelte ki a kórházi védőnő.

A csecsemők számára bizonyítottan a legmegfelelőbb táplálási mód - a születést követő egy órán belül megkezdett és lehetőleg minimum a baba féléves koráig tartó - kizárólagos szoptatás – erősítette meg Pócza Nikoletta diplomás szülésznő. – Már a szülőszobán, a születést követően segítjük az újszülöttek mellre helyezését, ami erősíti a baba-mama kapcsolatot, a lelki és fizikai kötődést. A szoptatás jótékony hatással van az édesanyákra is, ugyanis a gyermekágyas időszakban segíti a méhösszehúzódást és a regenerációt is meggyorsítja – tette hozzá a szülésznő.

A Szoptatás Világhetén országszerte programokkal hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás jelentőségére. A Soproni Szociális Intézmény Egészségügyi Alapellátási Intézetének Védőnői Szolgálata 2016. augusztus 4-én, 10 órai kezdettel rendezi meg „Természetesen anyatejjel” című városi ünnepségét. A Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskolában tartott programot Tóth Éva önkormányzati képviselő nyitja meg.

Legnépszerűbb cikkek