| 2021. augusztus. 7. | 1 perc olvasás

Anyatejes Világnap az Erzsébet-kertben

1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját. A világnap alkalmából a Soproni Szociális Intézmény és soproni Védőnői Szolgálat idén az Erzsébet-kertben köszöntötte az édesanyákat. Az Anyatejes Világnap című rendezvényen számtalan meglepetéssel készültek a résztvevőknek.

A gyerekeké és a szülőké volt a főszerep az Erzsébet-kertben szombat délelőtt. A szervezők kiállítással, játszóházzal, ugráló várral, csillámtetoválással és számtalan meglepetéssel készültek az érdeklődőknek. A résztvevőket Péli Nikoletta, a Soproni Szociális Intézmény igazgatója köszöntötte, aki kiemelte: az anyaság a világon a legnagyobb kincset jelenti. Ezt követően a Soproni Szociális Intézmény csapata eljárta a jelenlévők nagy örömére a Jerusalema örömtáncot.  


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Lágler Andrea, védőnő a Sopronmédia kérdésére elmondta: az anyatej a legtökéletesebb formában tartalmazza a baba életkorának és igényeinek megfelelő tápanyagokat.

"Vitaminokban, fehérjékben, zsírokban, szénhidrátokban és folyadékban rendkívül gazdag védve ezzel a csecsemőket a különböző megbetegedésektől. Az anyatej a baba korához, neméhez, étkezéséhez, valamint az időjárási körülményekhez is igazodik. A kutatók megfigyelték, hogy melegebb időben az anyatej több folyadékot tartalmaz. Ha a baba sokat eszik, akkor az anyatej annyi tápanyagot tartalmaz amennyi a csecsemő egészséges fejlődéséhez szükséges" - tette hozzá Lágler Andrea.   

Az anyatej rendkívül fontos a gyermekek számára mely rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz - hangsúlyozta a két gyermeket nevelő Barna Dóra.


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi DÁvid

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet az anyatejes táplálás világnapjává, első hetét pedig a Szoptatás Hetévé. Magyarország 1993-ban csatlakozott a világnaphoz, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek