| 2024. április. 11. | 1 perc olvasás

Április 11 - a Parkinson-kórban szenvedő betegek világnapja

1997 óta április 11-én tartják világszerte a Parkinson – kórban szenvedő betegek napját. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, valamint arra, hogy korai felismeréssel a betegség tünetei jól kontrollálhatóak, és a páciensek életminősége jelentős mértékben javítható a modern eljárásoknak köszönhetően.

A térségben is több száz főt, Magyarországon mintegy 20 ezer embert érint a betegség.

A kór egy mozgászavart okozó idegrendszeri megbetegedés, amely az idegsejtek folyamatos pusztulásával jár. A betegség három fő tünete közé tartozik a mozgás lassulása, valamint az izommerevség és a remegés. A betegség kezdetén a tünetek csak a test egyik oldalán jelentkeznek, később kiterjednek a másik oldalra is.

Dr. Hajas Árpád, a Soproni Gyógyközpont Neurológiai osztályosztályvezető főorvosa elmondta:

A neurodegereneratív betegségek közé tartozik, ami egy gyűjtőcsoport. Az idegrendszeren belül valamilyen sejtcsoportnak a pusztulásával és az ebből adódó tünetekkel jár. Itt konkrétan a mozgás különböző szabályozó rendszereiben történik változás, bizonyos sejtek pusztulásából adódóan a mozgás elszegényedésével, vagy éppen a mozgás többlettel, remegéssel járhat a betegség.

A Parkinson-kór jelenleg még nem gyógyítható, de megfelelő terápia alkalmazásával nagyon jól kezelhetőek a tünetek. Ezért is fontos, hogy aki a Parkinson-kórra jellemző tüneteket észlel, az azonnal forduljon orvoshoz!

A betegség névadója James Parkinson angol orvos és természettudós volt, aki elsőként írta le a betegség klinikai tünetegyüttesét, az ő születésnapján tartják a Parkinson-kórban szenvedők világnapját.

 

 

Borítókép: Soproni Gyógyközpont 

Legnépszerűbb cikkek