| 2021. április. 29. | 2 perc olvasás

Apró lépésekkel a kevesebb hulladékért

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a zero waste (hulladékmentes) életforma. Ha nem is alakítjuk át azonnal teljesen az egész életünket, kis változtatások bevezetésével rengeteget tehetünk a környezetünkért és természetesen önmagunkért.

Bár a köztudatban a hulladékmentes életforma kifejezés terjedt el, a valósághoz közelebb áll, ha inkább hulladékszegény életmódról beszélünk, hiszen tökéletesen hulladékmentesen senki sem tud élni. A cél azonban ez lenne.

-Kétféle embertípus létezik: vannak, akik egyik napról a másikra váltanak, mások fokozatosan iktatják be az életükbe az új dolgokat. Én a második csoportba tartozom – osztja meg velünk tapasztalatait Bányai Klaudia, a Zöld Kezek Egyesület tagja. – Már az is óriási lépés, ha nem vásárolunk palackos ásványvizet vagy üdítőitalokat, hanem beszerzünk egy kulacsot, megtöltjük csapvízzel vagy tisztított vízzel, amit tetszés szerint ízesíthetünk.

Amellett, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük, mindenkinek érdemes körülnézie a háztartásában, és felderítenie, hogy miből keletkezik a legtöbb hulladék. Azt is célszerű átgondolni, hogy milyen környezetbarát megoldást tudnánk kitalálni helyette.

-Az átállást kezdhetjük például a kozmetikumok és a tisztálkodási szerek leváltásával – avat be a részletekbe Dia. – Én legelőször a szappant  vezettem be, aztán jött a többi, például a szilárd sampon, a fogporok, a luffa szivacsok. Mindenkinek addig ajánlott elmennie, ameddig a komfortzónája engedi. A számunkra megfelelő termékek felfedezéséhez kísérletezni kell. Szappanokat, kencéket otthon is készíthetünk vagy csomagolásmentes boltban is vásárolhatunk. Hogy melyik megoldás mellett döntünk, az a rendelkezésünkre álló időtől, pénztől és a kísérletező kedvünktől is függ.

Dia a háztartási szerek használatánál is törekszik a környezettudatosságra: a kisebb szennyeződések eltávolításához ecetet és teafa illóolajat használ, a mosáshoz pedig mosódiót. Rengeteg recept található a neten, YouTube videók is segítik az eligazodást, de több olyan facebook csoport is működik, ahol szívesen válaszolnak a felmerülő kérdéseinkre.

 A legtöbb háztartásban a szemét nagy része a termékek csomagolásából keletkezik, ezért érdemes csomagolásmentesen élelmiszert vásárolni. A piacra magunkkal vihetjük mosható vászonszatyrainkat, szütyőinket a zöldségekhez és a sajtokhoz, a henteshez pedig a dobozainkat. A nagyobb áruházak pénztáránál sem teszik szóvá, ha anyagból készült táskában méretjük le a magvakat, a zöldségeket vagy a pékárut.

-Sopronban két csomagolásmentes bolt is található, melyekben könnyen beszerezhetjük mindazt, amire szükségünk van – a tiszítószerektől kezdve, az alapélelmiszereken át, a háztartási kellékekig – folytatja a zöld életforma elkötelezett híve. – Ezekben az üzletekben hazai termékekhez juthatunk hozzá. A környezettudatos szemlélet része ugyanis az is, hogy lehetőleg helyi termelők kézműves termékeit vásároljuk meg, vagyis minél kevesebbet utazzon a termék. Így csökkentjük az ökológiai lábnyomot és támogathatjuk a helyi termelőket. Ezek a termékek általában etikusabban is vannak elkészítve. Az ember a vásárlásaival, azzal, hogy miért fizet, támogat egy eszmét, egy célt, egy vállalkozást.

Mindenki tud valamit tenni a környezetéért, a tenni vágyó egyénekből pedig szép lassan közösség szerveződik. A Zöld Kezek Egyesület célja, hogy összekösse ezeket a tenni vágyó embereket. Nem érdemes úgy hozzáállni, hogy ha tökéletesen nem tudom megvalósítani a zero waste életformát, akkor inkább bele sem kezdek. Minden parányi lépés számít.

Legnépszerűbb cikkek