| 2018. április. 22. | 3 perc olvasás

Arannyal felérő ezüstérem!

Az UMMC Jekatyerinburg nyerte 2018-ban a női kosárlabda Euroligát. A hősiesen küzdő Sopron Basket csapatát a fináléban 72-53-ra győzte le az orosz gárda. Az MVP a 19 ponttal, 9 lepattanóval záró Emma Meesseman lett.

A pénteki fantasztikus Yakin Dogu ellen elért elődöntős győzelmet követően a döntőben a világ egyik legjobb csapata az orosz Ekaterinburg várt a soproni lányokra. Teltház és két fantasztikus szurkolótábor előtt dobták fel a labdát. A soproni csapatban ott volt a kezdőben Határ Bernadett, akinek Brittney Griner-rel kellett felvennie a küzdelmet. Maya Moore öt pontja vezette fel a finálét, míg soproni részről Yvonne Turner triplája jelentette az első találatot. Az oroszok 11-3-ra elléptek a Griner, Meesseman kettős remeklésével. A folytatásban azonban a Sopron 14-13-ra visszajött. Kiegyenlítettebb percek után az első negyed hajrája a Jekatyerinburgnak sikerült jobban, akik innen 22-15-ös előnyre tettek szert.

 


fotó: Leczovics Zsolt

A második etap elején Jovanovic és Crvendakic is megszerezte első pontjait, de a különbség 10 egység környékén állt be. Roberto Iniguez a játékrész közepén 31-19-nél kért időt. Szigorított védekezésén a magyar csapat, Turner és Milovanovic révén pedig sikerült ismét betalálni. Nem véletlen, hogy 33-27-nél már orosz időkérés szakította meg a játékot. Az első negyedhez hasonlóan a második végjátéka is a vendégeké lett. Az utolsó másodpercek Page és Meesseman triplaváltását hozták, amivel 42-30 állt az eredményjelzőn.


fotó: Leczovics Zsolt

A harmadik etap elején 15 egységre növelte előnyét a Jekatyerinburg. Ezt követően azonban megtorpantak a vendégek. Page és Fegyverneky hozta közelebb a mieinket, majd Turner blokkja ugrasztotta talpra a közönséget. 45-34-nél Miguel Mendez rendelte magához a csapatát. Egyértelműen a döntő kulcspillanatait láthattuk, hiszen amelyik csapat innen el tudott mozdulni, az óriási lépést tett a végső győzelem felé. Sokáig úgy nézett ki, hogy ez a Jekatyerinburg lesz. 53-38-nál támadtak a még nagyobb különbségért. Ezzel azonban nem tudtak élni. Végül Milovanovic triplája a negyed végére 53-42-re hozta vissza a Sopront.


fotó: Leczovics Zsolt

Érződött a tét a negyedik negyed elején. Három percen át mindössze egy sikeres orosz büntetőt regisztrálhattunk. Amikor azonban Moore 56-42-re módosította az állást, időt kért Roberto Iniguez. Turner öt pontjával 56-47-nél még 10 egység zárkózott a Sopron, de erre 8-0-val válaszoltak a vendégek. Az utolsó három perchez közeledve a 21 ponttal záró Yvonne Turner két triplája újra visszahozta a reményeket 65-53-nál. Innentől már felállva tombolta végig a közönség a finálét. Egy fantasztikus, felejthetetlen nemzetközi menetelést ünnepelhettünk. Az utolsó percekben az orosz siker nem forgott veszélyben. Végül 72-53-as győzelmet aratott a Jekatyerinburg, de ennek az évnek az Euroligában legalább ekkora nyertese a hősiesen küzdő Sopron Basket is.

Eredmény:

UMMC Jekatyerinburg - Sopron Basket 72-53 (22-15, 20-15, 11-12, 19-11)


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt
I. helyezett: UMMC EKATERINBURG
I. helyezett: UMMC EKATERINBURG
fotó: Leczovics Zsolt
II. helyezett: SOPRON BASKET
II. helyezett: SOPRON BASKET
fotó: Leczovics Zsolt
III. helyezett: DYNAMO KURSK
III. helyezett: DYNAMO KURSK
fotó: Leczovics Zsolt
IV. helyezett: YAKIN DOGU UNIVERSITESI
IV. helyezett: YAKIN DOGU UNIVERSITESI
fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek