| 2022. március. 27. | 1 perc olvasás

Aranyvonat Kultúr/túra

Óriási érdeklődés övezte a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Soproni Vándorok Túraegylet által szervezett Aranyvonat Kultúr/túrát. A több mint 8 kilométeres vezetett sétán a túrázók Ágfalvától Brennbergbányáig követhették az egykori Aranyvonat nyomvonalát.

Hatalmas tömeg gyűlt össze vasárnap reggel az egykori ágfalvi vasútállomásnál. Innen indult az Aranyvonat Kultúr/túra, amelyre előzetesen 270 kirándulni  vágyó regisztrált. A részvevők innen Brennbergbánya irányába indultak el, követve az egykori Aranyvonat nyomvonalát. 

Fotó:Máthé Alexandra


-  A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. a Soproni Vándorok Túraegylettel közösen hirdette meg a mai túrát, számos önkéntes, hagyományőrző és elkötelezett helytörténész bevonásával. A túraszervezők tervezték meg az útvonalat, mi a Pro Kultúra részéről pedig a kulturális tartalmakat fűztük hozzá. Az egykori aranyvonat nyomvonalán próbálunk haladni, több helyen megállva, ahol a kirándulók részleteiben is megismerhetik ennek a titokzatos történetnek a kevésbé ismert tényeit, adatait – mondta el Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa. 
A túrázók nyolc és fél kilométeres távot tettek meg közösen Brennbergbányáig. Akik szívesen gyalogoltak ennél többet, ők egy másik erdei úton visszatúrázhattak a szervezőkkel Ágfalvára. 

Fotó: Máthé Alexandra

A magyarországi zsidó vagyon jelentős részét rejtő „Aranyvonat” 1945 március végén hagyta el Magyarországot, utolsó állomáshelye Brennbergbánya volt. A vonat történetéről dr. Tárkányi Sándor helytörténész mesélt a túrázóknak, aki 2017 óta kutatja az Aranyvonatot. 
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek