| 2018. július. 17. | 1 perc olvasás

Aratás idején is figyeljünk a tűzesetek megelőzésére!

A nyár a mezőgazdaságban az aratás időszaka. A tarlókon, lábon álló gabonában, vagy épp szalmabálák közelében keletkező tüzek szinte minden nap munkát adnak a tűzoltóknak.

A hatalmas porral járó mezőgazdasági munkálatok, súrlódó alkatrészeket mozgató mezőgazdasági gépek, a hőség és szárazság fokozottan tűzveszélyes állapotot idéznek elő. Ha nem körültekintően végzik az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés vagy a lángok martaléka lehet a drága gép.

A legfontosabb a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek megfelelő karbantartása, valamint ezek szemléinek elvégzése, hiszen a műszaki hibás eszközök alkalmazásával megnő a tűzesetek kockázata. Emellett kiemelten fontos a tűzveszélyes anyagok - üzemanyag és kenőanyagok – szállítási szabályainak és a dohányzással kapcsolatos szabályoknak a betartása is.


Forrás: internet

Természetesen a katasztrófavédelem érdeke is, hogy a szabadtéri és mezőgazdasági tűzesetek száma csökkenjen, ezért a nyári hónapokban a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai tűzvédelmi szempontból ellenőrzik a betakarítási munkálatokban résztvevő járművek műszaki állapotát. Az ellenőrzések során többek között vizsgálják a tűzoltó készülékek készenlétben tartását, a mezőgazdasági erő- és munkagépek műszaki ellenőrzésének elvégzését, a dohányzási szabályok betartását, az erő- és munkagépek kipufogó-vezetékeinek műszaki állapotát, a tartalék üzem- és kenőanyagok elhelyezését, valamint egyéb tűzvédelmi szabályok betartását.

Az elmúlt napokban a tarló és lábon álló gabona gyulladt meg a Vének és Kisbajcs közötti külterületen. A lángokat a győri hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották. Éjszaka Győrújfalu határában gyulladtak meg a lucernabálák, a tüzet órákig oltották a tűzoltók. Ma délelőtt pedig Osli külterületén gyulladt meg a tarló, munkát adva a kapuvári és a csornai hivatásos tűzoltóknak. Bár a tűz és füst lakóházakat nem veszélyeztetett, a gazdáknak kára keletkezett mindegyik tűzesetnél.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy egy autóból kidobott, el nem oltott cigarettacsikktől is tűz keletkezhet, hatalmas károkat okozva, ezért odafigyelésre intik a közlekedőket is!

Legnépszerűbb cikkek